O fosta eleva a Mariei Tanase a cântat pentru liderii comunisti

Apropo.ro / 03.04.2002, 19:17
O fosta eleva a Mariei Tanase a cântat pentru liderii   comunisti
De cântareata de muzica populara Natalia Gliga multi îsi amintesc cu nostalgie. Compozitoare de romante, a fost cap de afis la sute de spectacole folclorice. Printre cei care au ascultat-o se numara Nicolae si Elena Ceausescu, dar si primul român care a zburat în Cosmos.

De cântareata de muzica populara Natalia Gliga multi îsi amintesc cu nostalgie. Compozitoare de romante, a fost cap de afis la sute de spectacole folclorice. Printre cei care au ascultat-o se numara Nicolae si Elena Ceausescu, dar si primul român care a zburat în Cosmos.

Cânta muzica populara de când era mica. Doine, romante, melodii care sa unga la suflet. A avut ocazia sa studieze cu marea cântareata Maria Tanase.

Tineretea si-a petrecut-o la concerte folclorice si la receptii date în onoarea demnitarilor straini. A cântat în fata lui Ceausescu, a ambasadorilor straini si chiar a cosmonautilor rusi.

Colega cu Gheorghe Zamfir

Natalia Gliga s-a nascut în comuna Casva, judetul Mures. De mica i-a placut sa cânte, sa iasa la hora. Când s-a facut mai marisoara, s-a mutat la Bucuresti, unde a studiat muzica.

Frumoasa ardeleanca a avut numai colegi de seama: celebrul naist Gheorghe Zamfir, cântaretul Benone Sinulescu si compozitorul Ion Cristinoiu.

„Regretatul compozitor Ion Cristinoiu mi-a fost coleg de banca. Frumos era pe-atunci! Învatam de la cei mai buni profesori, cu tot dragul. Cu Zamfir ma întelegeam foarte bine. Era un elev studios”, îsi aminteste Natalia Gliga.

Eleva Mariei Tanase

Profesoara cea mai draga i-a fost cântareata Maria Tanase. Numele ei era legendar înca de pe atunci. Cântase în fata casei regale, înregistrase discuri în Franta, iar în Turcia fusese aplaudata la scena deschisa.

„Era ceva deosebit sa studiezi cu Maria Tanase. Am învatat de la ea un lucru important, pe care nu l-am uitat niciodata. Sa fiu eu însami si sa iubesc publicul din tot sufletul. Am cântat odata cu ea, la Codlea. O singura data am apucat. S-a îmbolnavit si s-a retras din învatamânt”.

Dupa ce a terminat scoala, Natalia Gliga a început sa cânte la reuniunile marilor sefi de partid.

La chefurile lui Ceausescu

În albumul de familie, Natalia Gliga apare în fotografii alaturi de Nicolae si Elena Ceausescu, dar si de alti capi importanti ai partidului comunist. Nu a fost membra de partid si nici nu o intereseaza politica.

Fiul dictatorului, Nicusor, era un obisnuit al chefurilor cu lautari si cântareti din Predeal si Poiana Brasov.

„Asa erau vremurile. Am cântat si pentru Ceausescu si pentru Nicusor. Veneau în vizite de lucru si li se organizau receptii. Mese bogate de protocol”.

Fotografiile stau cuminti în album, alaturi de afisele de la spectacole. Numele Nataliei Gliga a aparut alaturi de cele ale marilor cântareti de muzica populara.

Prunariu si Popov

Când a venit Dumitru Prunariu în Brasov, însotit de cosmonautii rusi cu care zburase în Cosmos, a fost un adevarat eveniment.

Popov, partenerul de zbor al lui Prunariu, este singurul cetatean strain care a primit decoratia „Erou al Republicii Socialiste România”. Natalia Gliga, împreuna cu alti artisti, a cântat si pentru acestia. A ciocnit paharul de sampanie cu Prunariu si Popov.

Au trecut anii. Mama ei s-a îmbolnavit si a trebuit sa renunte la cariera artistica. S-a reîntors acasa, sa aiba grija de ea. Rar, când poate sa plece de acasa, se duce sa cânte pe la nunti.

Alina Andrei [Brasoveanul]