La începutul lunii octombrie 2000, lacasul de cult din satul Strei, biserica monument din sec. XII-XIII, a fost calcata de hoti. Atunci, a fost furat clopotul bisericii, din bronz si argint, care avea marimea unei galeti si cântarea aproape 40 de kilograme.Autorul furtului, vacarul satului, a tinut ascunsa prada un an si jumatate
Dupa mai bine de un an si jumatate, locuitorii si preotul satului Strei, din apropierea orasului Calan, au toate motivele sa fie multumiti. Clopotul Bisericii din Strei, obiect de patrimoniu national, cu o vechime de aproape trei sute de ani, furat în luna octombrie 2000, a fost regasit, fiind returnat comunitatii din acest sat.
O poveste incredibila
Povestea furtului clopotului Bisericii din Strei, monument istoric din sec. XII-XIII, este una incredibila. Rând pe rând, clopotul a fost purtat dintr-o parte în alta, de la Calan la Hunedoara, iar de aici la Arad, ca apoi sa fie din nou adus la Calan, unde a si fost îngropat.
Clopotul a fost furat în noaptea de 30 septembrie/1 octombrie 2000. De atunci nu s-a mai stiut nimic de existenta lui.
Însa, marti dupa-amiaza, politistii din Calan aveau sa le readuca multumirea în suflet satenilor si preotului din Strei.
„Clopotul a fost gasit de politistii din Hunedoara, care anchetau si ei furtul altui clopot. A fost gasit îngropat în locul numit „Sura Hodorogului”, lânga Calan. Fusese furat de Dragomir Ciurar, 54 ani, din Calan, care la vremea aceea era vacarul satului”, afirma capitanul Ioan Saliu, de la Politia Calan.
Lacomia hotului
Barbatul stia ca, daca va duce clopotul bisericii, care cântareste aproape 40 de kilograme, fiind fabricat dintr-un aliaj de bronz si argint, în 1727, la un centru de valorificare a materialelor refolosibile, nu poate lua mai mult de 35-40 de milioane de lei.
Asa încât a cautat sa-l vânda la Arad unor colectionari de antichitati, cerând, se pare, 300 de milioane de lei. Afacerea nu i-a iesit, iar vacarul a readus clopotul la Calan, încercând sa-l vânda la Hunedoara.
Nu a reusit sa-l vânda nici aici, asa ca a hotarât sa-l readuca la Calan, si sa-l îngroape în pamânt, într-o padure, asteptând, probabil, vremuri mai bune.
„Nu l-a lasat Dumnezeu sa vânda si sa înstraineze clopotul bisericii din sat. Nici nu va închipuiti ce multumiti au fost satenii din Strei, pentru ca le-a fost readus clopotul. Multumim politistilor pentru bucuria pe care ne-au facut-o”, a spus Emil Pop, preotul paroh al satelor Rusi si Strei.
Biserica monument
Furtul de la biserica monument istoric din Strei, ridicata între secolele XII-XIII, a fost relatat, la vremea respectiva, de HUNEDOREANUL.
Biserica poarta hramul Adormirea Maicii Domnului si este una dintre cele mai vechi din tara. Din 1990, aici s-a oficiat o singura slujba religioasa, deoarece fumul provenind de la flacara lumânarilor deteriora pictura interioara.
Clopotul, furat în octombrie 2000 si regasit în urma cu doua zile, din care lipseste doar limba, va fi repus în clopotnita Bisericii din Strei în urmatoarea saptamâna. Autorul furtului, Dragomir Ciurar, fostul vacar al satului Strei, este cercetat în stare de libertate pentru furt.
Tudor Stirbu [Hunedoreanul]