Nu cu multi ani în urma, podurile cladirilor din centru erau pline de porumbei. Acestia se înmulteau linistiti, iar curatarea trotuarelor devenea din ce în ce mai problematica. Chiar lânga Primarie, putini trecatori scapau cu hainele nepedepsite de numeroasele zburatoare.
Treptat însa, porumbeii au început sa dispara. Si asta pentru ca podurile caselor adapostesc acum un dusman în fata caruia înaripatele nu au nici o sansa.
Pradatori la bulevard
Pe Bulevardul Revolutiei, la numarul 82, se afla o cladire veche cu trei etaje, folosita ca depozit. În apartamentele vecine exista locatari care au avut ocazia sa cunoasca niste mici pradatori, despre care se stie ca si-au facut culcus acolo, în depozit.
Cladirea cu pricina apartine unei firme si a fost folosita pentru depozitarea mobilei dezmembrate, fiind un mediu nemaipomenit pentru… nevastuici. Acum însa, acolo s-a facut curatenie.
„Erau aici si coborau si la parter! Acum însa nu mai sunt porumbei, s-a facut si curatenie si nu mai au unde sa se ascunda si nu se mai vad. S-ar putea sa mai fie în tavane, ca-s duble”, spune un angajat al firmei, aratând scânduri roase si câteva excremente pe podeaua depozitului.
Parte din peisaj
Asemenea salbaticiuni au fost zarite si în alte locuri. „Într-o seara am vazut un animal lunguiet, cu o coada stufoasa, care a trecut rapid prin fata masinii. Tocmai trecusem de Primarie si mergeam catre Teatru. Nu stiu ce-a fost, dar pisica nu era”, zice Adrian despre ciudatul pieton pe care era sa-l loveasca.
Nea Ghita, portar la Spitalul Matern, îi considera deja ca facând parte din peisaj. „Dihori sunt si toata noaptea trec prin curte p-aici. Vin dintr-o parte si se duc în cealalta, de stat nu stau, ca n-au pentru ce. Am încercat sa prind macar unu’, da’ n-am putut nicicum”, spune el.
Nimeni nu stie de unde au aparut dihorii sau nevastuicile. Micii pradatori exista însa si asteapta probabil venirea caldurii pentru a iesi din nou la plimbare pe acoperisurile, prin curtile si de-a latul strazilor Aradului.
Nevastuica
Mamifer mic din specia mustelidelor, nevastuica este protejata de lege, putând fi vânata doar între 9 septembrie si 31 martie. Are corpul lung si subtire, gât lung, cap plat si ascutit, ochi mari si negri; se deplaseaza rapid si se catara usor, cu ajutorul ghearelor ascutite.
Se hraneste cu mici rozatoare, dar nu refuza meniul bazat pe carne si oua de pasare. Fura cu usurinta ouale de gaina si vâneaza vrabii, rândunele si chiar porumbei. Dihorul
Mamifer nocturn, dihorul se adaposteste în scorburi, vizuine de pe marginea râurilor sau sub radacinile copacilor. Hranindu-se în principal cu rozatoare, se adapteaza usor la diferite surse de hrana, putând consuma practic orice.
În apropierea asezarilor, dihorul este o continua amenintare, ucigând puii pasarilor de curte si chiar exemplare adulte. Dihorul este complet protejat de lege, vânatoarea lui fiind interzisa.
Flavius Esnican [Aradeanul]