La Cabana Prislop se aduna mai ales excursionistii din Cugir si Orastie. La final de saptamana, vine aici o multime de omenire, doar ca sa se trateze cu mici si berici. Pe langa distractia obisnuita, ar mai fi una, de care multi dintre noi s-ar lipsi: intalnirea cu ursii.
Cabana este situata pe partea de nord a muntilor Sureanului, in poiana Prislopului. Pe timpul iernii se fac niste partii „beton” (chiar daca esti unul dintre cei care de-abia pot sa se tina pe schiuri). In plus, daca n-ai chef sa-ti muncesti oasele si in week-end, poti sa faci o mica plimbare de vreo jumatate de ora pana pe varful Prislop.
Pentru cei care nu pot sa adoarma gandindu-se la traseul pe care vor sa-l urmeze a doua zi, exista varful Scarna. Puteti ajunge urmand o poteca nemarcata ce trece peste varfurile Tisa si Lupsa (escapada o sa va ia cam 4-5 ore). Vreti un traseu mai lung, care sa va lase cu o febra musculara de s-o pomeniti?
Atunci incercati sa ajungeti la Gradistea de Munte, pe poteca de peste varful Godeanu. Si daca nici traseul asta nu va potoleste, atunci planuiti un drum pana la cabana Sureanul. E la o aruncatura de bat. Adica o sa va ia cam 6-7 ore ca sa ajungeti.
Vi se pare ca locul se aseamana un pic cu Poiana Brasov. Nu chiar, va garantam… Mica mare diferenta… ursii. Daca la Poiana ii vedeti frumosi si dragalasi (micutii de ei!), asa cum mananca de prin tomberoane, aici situatia sta altfel.
Oamenii de prin partea locului nu sunt prea incantati de acest gen de vizite. Se pare, insa, ca animalele au inceput sa se obisnuiasca cu prezenta omului pe langa casa lor. Evitati, totusi, sa va indepartati de grup, mai ales pe timpul serii.
Am auzit povesti despre oameni care au iesit din case ca sa ia apa de la izvor si au dat nas in nas cu ursul… Isi facea plimbarea de seara chiar pe mijlocul soselei. Daca nu era sunetul ghearelor pe asflat, nici nu si-ar fi dat seama cine este musafirul din fata lor. Vi se pare infricosator? Noi am merge…
Mihaela CARPEA