Chiar daca au trecut 10 zile de la semnificativa zi de 8 Martie, femeile înca îsi mai aduc aminte poante picante din timpul zilei în care, chiar si pentru câteva ore, barbatii le-au creat iluzia ca sunt cel mai de pret odor de pe pamânt. O parte dintre sarbatorite au amintiri frumoase, altele în schimb au ramas cu amintiri de „neuitat”.
„Socul” notei de plata
În aceasta a doua categorie a sarbatoritelor se înscrie si Nadia, o tânara inginera din Hunedoara, care, la rugamintea unor prietene din Deva, a acceptat sa petreaca ziua de 8 Martie, la unul din restaurantele din resedinta de judet.
Cele patru prietene au comandat doi pui la ceaun, cu mujdei de usturoi si salata de gogosari acri.Toate bune si frumoase, pâna când ospatarul le-a spus femeilor ca pe lânga arvuna de 400.000 lei, trebuie sa mai dea înca 185.000 lei, ca sa achite valoarea puilor la ceaun pe care i-au comandat.
Cerând nota de plata, Nadia a vazut ca bucatelele de friptura din farfurie au 3,9 kilograme, care costa nici mai mult, nici mai putin, decât 585.000 lei.
Greutate record
Degeaba s-au revoltat, încercând sa-i demonstreze patronului ca puiul nu cântarea mai mult de un kilogram, iar nota de plata era umflata.
În cele din urma, una dintre fete s-a dus cu puii în bucatarie, sa-i cântareasca. Cu indulgenta, unul dintre ei avea ceva peste 1,2 kilograme.
În orice reteta de specialitate pentru preparatele de pui, se specifica faptul ca aceasta carne scade dupa preparare 40 la suta din greutate. Conform notei de plata, puii preparati pentru cele patru prietene aveau 3,9 kilograme, iar daca ne conformam retetelor, înainte de preparare (adica înainte de a scadea cu 400 de grame la kilogram) trebuiau sa cântareasca peste 5,5 kilograme, adica gaini în toata regula.
Stilul casei
Ioan Rosu, patronul restaurantului „Panalpina” declara ca „le-am explicat fetelor ca, pentru prepararea puilor, am consumat doi litri de ulei, care costa 80.000 lei, de aceea pretul este mai mare. Puii au scazut dupa prajire, dar acest lucru este normal, scrie si la reteta, asa ca au consumat vreo 2,5 kilograme de carne. Pe nota de plata apare greutatea initiala a puilor, nu cea consumata, pentru ca la noi asa se procedeaza”.
Specialistii în domeniu spun însa ca, „pe nota de plata nu se trece greutatea produsului crud, ci a celui preparat. Asa se stabilesc si preturile, la suta de grame de friptura, nu de carne cruda, ceea ce înseamna ca fetele au platit 3,9 kilograme de pui congelati, nu 2,5 kilograme de friptura”.
Razbunarea
Suparate ca nu au ajuns la o întelegere cu patronul care nu a vrut sa lase nici un leu de la el, si nici sa-si recunoasca greseala, fetele s-au distrat pâna dimineata.
Au tinut însa, sa le scoata pe nas gazdelor cele 600.000 lei date pe pui, dansând pe mese, în ciuda interdictiei si chiuind din toti rarunchii.
Si ca razbunarea sa fie completa, tot în contul notei de plata, patronilor le-a revenit sarcina sa spele lichiorurile si coniacul „scapat” de fete pe pereti, în timpul dansurilor dezlantuite.
Nicolle Ebner [Hunedoreanul]