Masina va poate duce pana in pragul cabanei. Nu aveti de mers pe jos decat daca vreti neaparat sa va dezmortiti oasele. Cei mai lenesi nu au decat sa-si abandoneze rucsacele pe mal si sa arunce unditele in apa. La Bicaz, cineva acolo sus, ii iubeste.
Cabana Bicaz este asezata chiar sub barajul lacului de acumulare al hidrocentralei Bicaz, pe malul drept al raului Bistrita. Altitudinea: 420 de metri. Puteti sa va organizati fara probleme un grup „ad-hoc” pentru o vizita la Bicaz, in orice perioada a anului, pentru ca aveti loc suficient. Daca vreti insa niste conditii „ca la mama acasa”, puteti sa-i rugati oricand pe localnicii de prin satele din jur sa va adaposteasca.
Ca sa ajungeti la cabana, urmati din gara Bicaz soseaua care traverseaza localitatea spre lacul de acumulare, pana la inceputul serpentinei din valea Izvorul Muntelui (distanta este de aproximativ 5 km). La Izvorul Muntelui, pe drumul local care urmeaza paraul pana la cabana Izvorul Muntelui.
Pretul se negociaza cam dupa cat aveti prin buzunare (in orice caz, iesiti mai ieftin decat la cabana). Bicazul este un loc ideal pentru pescuit, mai ales daca nu ati facut decat ucenicia pana acum (adica ati admirat vitrinele cu articole de pescuit sau ati strans momeli). Faptul ca nu aveti un permis de pescuit poate sa fie o piedica doar daca va prinde padurarul. In rest, insa, este imposibil sa nu agatati macar un peste.
Daca vreti, puteti sa faceti o escapada pe Ceahlau. Daca sunteti mai obositi si nu aveti chef de un urcus, puteti sa ramaneti la baraj si sa va luati un bilet pentru o plimbare cu vaporasul pe lacul de acumulare. Statia CFR cea mai apropiat se afla la Bicaz, pe linia Bacau- Piatra Neamt-Bicaz. Un mijloc de transport mai ieftin este autobuzul: un mic bacsis pentru sofer si mai puteti afla si ultimele barfe de prin partea locului…
Trasee: Piatra Neamt-Bicaz-Poiana Teiului, Piatra Neamt-Bicaz-Tulghes-Borsec; Piatra neamt, Bicaz-Lacul Rosu-Gheorgheni.
Mihaela CARPEA