România ar putea adopta directivele UE

Apropo.ro / 15.03.2002, 09:50
România ar putea adopta directivele UE
România ar putea fi una din primele țari din Europa care adopta directivele Uniunii Europene în acest domeniu daca proiectul de lege privind comerțul electronic va fi adoptat, a declarat Alexandrina Hîrțan, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, care a participat la

România ar putea fi una din primele țari din Europa care adopta directivele Uniunii Europene în acest domeniu daca proiectul de lege privind comerțul electronic va fi adoptat, a declarat Alexandrina Hîrțan, secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, care a participat la reuniunea tehnica destinata țarilor candidate, organizata la Bruxelles, în perioada 11-13 martie, de Direcția Generala Piața Interna din cadrul Comisiei Europene.

„Prin elaborarea proiectului de lege, am urmarit preluarea cît mai exacta a principiilor Directivei privind comerțul electronic. În acest domeniu, dreptul românesc a permis încorporarea prevederilor Directivei fara a da naștere unor conflicte cu tradiția juridica autohtona.

Adoptarea proiectului de lege va permite României sa valorifice întregul potențial al comerțului electronic în ceea ce privește stimularea creșterii economice, prin îmbunatațirea performanțelor industriei și comerțului, încurajarea investițiilor în inovație și crearea de noi locuri de munca”, a adaugat Hîrțan.

Potrivit lui Hîrțan, numai trei dintre statele membre ale Uniunii Europene au adoptat, pîna în prezent, legi prin care au preluat Directiva privind comerțul electronic. „În statele candidate, proiectul de lege privind comerțul electronic se afla in diferite stadii”, a afirmat secretarul de stat.

Proiectul de lege privind comertul electronic, care a fost adoptat miercuri în Senat, transpune prevederile Directivei 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2000 privind anumite aspecte juridice ale serviciilor societații informaționale, în special comerțul electronic.

Inițiat de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI), proiectul are ca scop stabilirea condițiilor de furnizare a serviciilor societații informaționale. De asemenea, proiectul de lege prevede sancțiuni civile și penale pentru savîrșirea de infracțiuni în actul de comerț electronic.

„Avem ocazia de a fi printre primele țari din Europa care se aliniaza celor mai recente reglementari comunitare”, a mai spus Hîrțan. Tema reuniunii de la Bruxelles a fost prezentarea de catre experții Comisiei a aspectelor relevante ale legislației comunitare în domeniul liberei circulații a serviciilor, comerțului electronic, comunicarilor comerciale și transparenței în furnizarea serviciilor societații informaționale.

Sursa: MEDIAFAX