Combinatiile lui Borcea tradeaza faima lui Dinamo

Apropo.ro / 13.03.2002, 08:58
Combinatiile lui Borcea tradeaza faima lui Dinamo
Suporterii "cîinilor" trebuie sa afle cine e de vina pentru scandalul în care a fost tîrîta echipa lor. Dinamo, echipa tuturor. Sintagma s-a nascut din nevoia de a separa definitiv apele. Dinamo de dupa Revolutie nu mai trebuia confundat cu Dinamo dinainte de '89. Clubul Ministerului de

Suporterii „cîinilor” trebuie sa afle cine e de vina pentru scandalul în care a fost tîrîta echipa lor. Dinamo, echipa tuturor. Sintagma s-a nascut din nevoia de a separa definitiv apele.

Dinamo de dupa Revolutie nu mai trebuia confundat cu Dinamo dinainte de ’89. Clubul Ministerului de Interne intrase pieptis în tranzitie prin vînzarea la export si în pierdere a doua garnituri de „nationala”. Vasile Ianul, placa turnanta între Tudor Postelnicu si Nicolae Badea. Între universul concentrationar si capitalism.

Saracind, Dinamo evolua spre societatea civila. Pacatele originare, pe care le purtau si stelistii, se estompau treptat, fiindca semnalele venite din Stefan cel Mare vorbeau despre încercarea de a face performanta si spectacol. În folosul echipei si al suporterilor, care nu se mai recrutau neaparat din cartierele limitrofe Gropii.

De-a lungul timpului, Dinamo a trait clipe de glorie, izbucniri de demnitate si momente detestabile. A dominat campionatul intern prin valoare, dar l-a si terorizat cînd nu-si putea impune legea. A creat mari vedete, dar a si confiscat jucatori. Pe unii n-a reusit decît sa-i dezradacineze.

A alimentat „nationala” epocii Guadalajara ’70, Italia ’90, World Cup ’94, a renascut cravasata de Dinu în anul de gratie 2000. Ne-a purtat în stratosfera cînd batea pe Hamburg, ne-a aruncat în infernul rusinii cu Knattspyrnufelag. A participat la întîlniri strategice si s-a luptat împotriva lor. A avut rar raporturi de neutralitate cu arbitrii. I-a împartit în dusmani sau aliati. S-a luptat împotriva aranjamentelor si a participat la ele.

Sentimentul predominant al suporterului dinamovist este azi nervozitatea amestecata cu frustrarea. Ce ma-sa, v-ati gasit voi sa demascati blatul de la Piatra Neamt! Steaua si Rapid n-au facut blaturi? De ce dati în Dinamo? Un posibil raspuns la aceste întrebari vine privind fotografia alaturata. Cristi Borcea, factor de decizie în Stefan cel Mare.

Omul numarul doi dupa presedintele Nicolae Badea în structura executiva, care-i mai cuprinde pe Cornel Dinu si Vova Cohn. Oroare, Borcea vorbeste despre societate, dar nu se gîndeste la forma de organizare superioara a clubului, ci la profitul SRL-ului personal. Din falsificarea contractelor, din transferuri avantajoase buzunarului propriu. Nu în ultimul rînd din tîrîrea echipei în combinatii ca victoria de trista faima în fata Ceahlaului.

Dinamo se poate însanatosi cînd va constientiza ca poarta un virus. E bine hranit, se misca natural si se adapteaza la conditii ostile de mediu. În general are pofta de viata. Singurul tratament eficient împotriva lui e o infuzie zilnica de bun simt.

Legenda în alb si rosu

1961-1965: Patru titluri consecutive

La începutul anilor ’60, Dinamo domina copios fotbalul autohton. „Alb-rosiii” au facut legea timp de patru ani, dupa ce pîna atunci, de la înfiintarea competitiei interne , nu reusisera sa se impuna decît o singura data, în 1955.

1970: Scheletul „nationalei” de la Guadalajara

România reusea calificarea la Campionatul Mondial din Mexic dupa 32 de ani. O contributie majora la realizarea performantei au avut-o patru fotbalisti proveniti de la Dinamo, Florea Dumitrache, Radu Nunweiller, Mircea Lucescu si Cornel Dinu, titulari incontestabili ai „nationalei” lui Angelo Niculescu. Acestia au participat si la turneul final din Mexic, acolo unde România a reusit sa învinga cu 2-1 Cehoslovacia si a pierdut la limita în fata Angliei si Braziliei, 0-1, respectiv 2-3.

1984: Prima echipa româneasca în semifinalele Cupei Campionilor

În sezonul 1983-’84, Dinamo a fost la un pas de a ajunge în finala Cupei Campionilor. Un moment de referinta în istoria clubului din Stefan cel Mare l-a constituit eliminarea lui Hamburger SV în turul II al competitiei.

În prima mansa, în fata a 70.000 de spectatori, pe fostul „23 August”, Dinamo a învins-o cu 3-0 pe detinatoarea trofeului la ora aceea prin golurile lui Augustin, Multescu si Orac. În retur, nemtii au reusit sa întoarca rezultatul în doar 63 de minute, dar Talnar si Multescu au marcat doua goluri în ultimele 5 minute. 2-3 si Dinamo se califica spectaculos în sferturi. Alb-rosiii au trecut apoi de Dinamo Minsk, dar s-au oprit în semifinale, cînd au dat piept cu marele Liverpool.

1988: Fazele superioare ale cupelor europene

Antrenati de Mircea Lucescu, dinamovistii au obtinut reprezentari internationale remarcabile în anii

1988-1990. În primavara anului ’89 echipa din Stefan cel Mare a fost oprita în „sferturile” Cupei Cupelor de Sampdoria Genova, desi nu a pierdut în dubla mansa cu trupa lui Vialli si Mancini: 1-1 la Bucuresti, gol Vaiscovici; 0-0 la Cremona . Un an mai tîrziu, Dinamo ajungea în semifinalele aceleiasi competitii, unde a fost eliminata de Anderlecht Bruxelles: 0-1 în Belgia si 0-1 la Bucuresti. Urmare logica, mai multi jucatori au fost convocati la „nationala”, formînd nucleul lotului pentru CM din Italia, 1990: Stelea, Rednic, Andone, Klein, D. Timofte, Sabau, Lupescu, Mateut, Lupu, Raducioiu, Camataru.

1989: Andone contra Ceausescu

1989. În apogeul Epocii de Aur, fundasul dinamovist Ioan Andone l-a sfidat pe Valentin Ceausescu. În etapa 20, Steaua a învins cu 2-1 echipa din Stefan cel Mare, dupa ce arbitrul Ion Craciunescu eliminase doi jucatori ai alb-rosiilor, Vaiscovici si Camataru. La finalul partidei, Andone, care era capitanul echipei, s-a îndreptat spre tribuna oficiala si a adresat gesturi obscene protectorului echipei din Ghencea, vehementa lui Ando fiind preluata de majoritatea fotbalistilor dinamovisti. În urma acestui incident Andone a fost suspendat pîna la finalul campionatului, timp în care a fost interzisa convocarea lui la nationala.

2000: Eventul dintre milenii

Dinamo a impresionat în anii 1999-2000 practicînd un joc modern, spectaculos, apropiat de ceea ce se vedea în campionatele puternice ale Europei. Cu Dinu la pupitru si într-o formula care-i cuprindea printre altii pe Mutu, Mihalcea, Niculae, Lupescu, Florentin Petre sau regretatul Hîldan, Dinamo dadea senzatia ca si o echipa de club din România poate fi competitiva în cupele europene. Titlul si Cupa încununau firesc un sezon de exceptie, iar acel 1-1 cu benfica la Lisabona ramîne ultimul rezultat pozitiv din palmaresul international.

„Întotdeauna meciurile cu Dinamo au fost tari. De fapt, noi încercam din toate puterile sa învingem echipele bucurestene. Aveam o ambitie vecina cu ura. FC Arges le-a facut zile fripte dinamovistilor cînd eram eu jucator”
Nicolae Dobrin

„Meciurile cu Dinamo au reprezentat întotdeauna ceva special în fotbalul nostru. Era o rivalitate deosebita, pe teren sareau tibii si scîntei. Cînd se termina jocul, totul reintra în normal. Aveam chiar prieteni foarte buni printre dinamovisti”
Marius Lacatus

DINAMO

Palmares

15 titluri de campioana

9 Cupe ale României

32 prezente în cupele europene: semifinalista a Cupei Campionilor (1984) si a Cupei Cupelor (1990)

Sursa: www.prosport.ro