Mai multi proprietari de teren din Baita spun ca, de cinci ani, primaria a pus interdictie în mod abuziv de pamânturile lor, iar actuala administratie locala nu face nimic pentru ridicarea acesteia
O hotarâre a Consiliului Local din comuna Baita, adoptata în anul 1997, interzice unor proprietari de ternuri din localitate sa se foloseasca de pamântul lor.
Fara sa se consulte cu proprietarii pamântului, Consiliul Local de atunci a hotarât cu de la sine putere sa amenajeze un târg de vite si de cereale, punând interdictie pe aproape 10 hectare de teren privat, fara a cere însa acordul proprietarilor.
De amenajat, nu s-a amenajat nimic, dar târgurile se tin, iar interdictia este înca în vigoare.
Edili cu nasul subtire
Asa ca oamenii s-au trezit ca nu au voie sa construiasca nimic, nici macar sa-si împrejmuiasca bucata de pamânt, sau sa-si depoziteze materiale, iar despre vânzarea terenurilor, nici nu se punea problema.
Primaria nu a platit nici un leu în schimbul folosintei (nici fosta conducere a comunei, nici actuala) dar are pretentia ca proprietarii pamânturilor pe care se tine târgul si care vin cu animalele sau bucatele spre vânzare, sa achite obligatoriu taxele stabilite.
Oamenii nu înteleg nici acum pe baza carei legi s-a pus Primaria stapâna pe terenurile lor. „Târgurile s-au tinut pâna în 1997-1998 pe terenurile publice, lânga Primarie, dar l-au mutat acum pe terenurile noastre, probabil pentru ca le mirosea prea tare a balega”, spune Emil Guga, unul dintre proprietari.
Nici un raspuns
Ana Avram are 5.137 metri patrati de teren aflati sub interdictie, cu toate ca, spune ea, târgul de vite organizat de Primaria Baita nu se întinde pe mai mult de 50 de metri patrati.
Femeia are 75 de ani si este vaduva, si afirma ca din aceasta cauza nu s-a putut opune masurii abuzive hotarâta de Primarie, asa cum au facut ceilalti proprietari care si-au îngradit terenurile, în ciuda interdictiei.
„Nu mi-a spus nimeni ca fac târg si pe pamântul meu si nu am semnat nici o întelegere cu Primaria. Abia când am vrut sa vând pamântul am aflat si de interdictie, iar când m-am dus la Primarie, în loc sa ma ajute, primarul a început sa-mi bage bete în roate. Le-am facut hârtie ca sa-mi spuna care-i baiul, dar nu mi-a dat nimeni nici un raspuns”.
Ana Avram mai spune ca noul consiliu local a avut la dispozitie doi ani ca sa îndrepte greseala fostilor consilieri, dar ei habar nu au de legile care se aplica în localitate, iar din cauza interdictiei pe teren, ea nu-si poate vinde pamântul.
Ce stie tot satu’, nu stie primaru’
În anul 1962, Combinatul Siderugic Hunedoara a început sa cumpere de la oameni bucati de teren pe care a construit un drum uzinal. Dupa ce drumul nu a mai fost folosit, CSH a dat posibilitatea oamenilor sa-si rascumpere pamântul, redevenind astfel din nou proprietari, documente pe care oamenii le pot prezenta oricând administratiei.
Cu toate ca au trecut aproape doi ani de la alegeri, Damian Dinis , primarul comunei Baita, nu cunoaste nici acum ce hram poarta terenul cu pricina, cu toate ca, conform legii, el este presedintele comisiei locale de împroprietarire, si da vina pe fostul primar, în vremea caruia s-a adoptat hotarârea de amenajare a târgului de vite.
În schimb recunoaste faptul ca si acum interdictia asupra terenurilor oamenilor este valabila, dar s-a angajat ca va începe demersurile pentru reglementarea situatiei, numai daca localnicii prezinta acte de proprietate pe terenuri.
Nicolle Ebner [Hunedoreanul]