O minte sclipitoare
Premiera: 22 februarie. Distribuit de Ro Image 2000. Productie SUA, 2001. R: Ron Howard. Cu: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ed Harris. De cind cu Globurile de Aur si, acum, cu nominalizarile la Oscar se cam stie esentialul despre filmul despre matematicianul genial si schizofrenic John Nash. Crowe are mari sanse la Oscar, caci se stie ca Academia americana de film nu rezista unui personaj cu handicap, indiferent de natura acestui defect. Dar trebuie spus ca, dupa parerea mea, elementul care da originalitate filmului si lasa spectatorul cu gura cascata nu e interpretarea lui Crowe, chiar daca aceasta e excelenta. Urmaresti cu sufletul la gura povestea lui Nash, adorabil in ciudatenia lui, ca pe la jumatatea filmului regizorul si scenaristul sa-ti traga pur si simplu presul de sub picioare. Excelenta gaselnita lui Ron Howard pentru a reda structura nebuniei! In afara de lungime, filmul e fara cusur!
Visul alb
La prima vedere, povestea lui George Jung e Visul American clasic: un baiat simplu dintr-o familie sarmana din Massachussets devine milionar prin propriile puteri. Numai ca aici e vorba despre George Jung, omul care a lansat moda cocainei in America, primul care a inceput sa o „importe” in cantitati industriale, „erou” aflat acum la inchisoare de vreo citiva ani buni. Vocea monotona cu care personajul lui Depp isi spune povestea contrasteaza cu stilul vizual adoptat de Demme ca sa redea nebunia si prostul gust al anilor disco. Regizorul reuseste sa pastreze un ton neutru si sa nu-si judece eroul, pina aproape de sfirsit, cind ii mai scapa cite un sentimentalism incongruent cu restul filmului, desi eroul lui (baiat bun, in fond, cica) capteaza oricum simpatia nemeritata a spectatorului. Liotta e cea mai surprinzatoare aparitie, in rolul tatalui blind si linistit al lui Jung. Productie SUA, 2001. R: Ted Demme. Cu: Johnny Depp, Penelope Cruz, Ray Liotta, Franka Potente. Premiera: 22 februarie. Distribuit de Ro Image 2000.
In spatele liniilor inamice
Un film de razboi ca pe vremuri. E adevarat ca e plin de clisee patriotarde, dar, nu stiu de ce, nu m-au deranjat foarte tare, ba chiar m-au induiosat/amuzat. Fie m-am lasat si eu, ca si echipa filmului, cuprinsa de febra patriotica de dupa 11 septembrie, fie am fost prea recunoscatoare ca nu m-am plictisit deloc, fie placerea atit de rara de a-l vedea pe Owen Wilson (blondul din „Zoolander”) a sters orice altceva. Oricum, povestea pilotului american cazut in Bosnia sfisiata de razboi (imagini ca de reportaj), haituit de nu se stie ce factiune din nu se stie (pina pe la jumatate) ce motiv, mi-a placut, iar filmarile cu camera pe umar si tonurile cenusii imbogatesc impresia de realism si ritm trepidant. Productie SUA, 2001. R: John Moore. Cu: Owen Wilson, Gene Hackman, David Keith. Premiera: 22 februarie. Distribuit de InterComFilm.
Baietii din viata mea
O sarcina nedorita distruge toate visele foarte tinerei Beverly. In anii Ô60 o fata intr-o astfel de situatie dintr-un orasel mic il lua de sot pe tatal copilului, chiar daca acesta nu era nici pe departe barbatul alaturi de care si-ar fi dorit sa-si petreaca viata. Mama la 15 ani, tinara incearca sa faca pe plac celor din jur si sa fie mama si sotie. Insa sotul e un neispravit, vecinii sint bagareti, copilul o scoate din minti. Asa ca spiritul rebel al lui Beverly izbucneste cu forta, speriind comunitatea lobotomizata. Ca si cartea autobiografica a lui Beverly DOOnofrio, filmul e onest, chiar si atunci cind eroina se pune intr-o lumina proasta, iar aceasta e cea mai sigura modalitate de a ajunge la inima publicului. Umorul face comestibile „lectiile de viata” ale acestei povesti dragute, pe care o vor gusta, cu siguranta, in special femeile. Productie SUA 2001. R: Penny Marshall. Cu: Drew Barrymore, Adam Garcia, Steve Zahn, Lorraine Bracco, James Woods, Brittany Murphy. Premiera 22 februarie. Distribuit de InterComFilm.