Podul fara capat

Apropo.ro / 20.02.2002, 21:02
Podul fara capat
Sute de satenii din Pricaz și Folt nu-și mai pot cultiva terenurile pe care le au în apropierea râului Mureș, pentru ca sunt nevoiți sa ocoleasca peste 50 de kilometri pentru a ajunge la pamântuirle lor. Vechiul pod, luat de ape Motivul pentru care oamenii trebuiau

Sute de satenii din Pricaz și Folt nu-și mai pot cultiva terenurile pe care le au în apropierea râului Mureș, pentru ca sunt nevoiți sa ocoleasca peste 50 de kilometri pentru a ajunge la pamântuirle lor.

Vechiul pod, luat de ape

Motivul pentru care oamenii trebuiau sa mearga prin Simeria și Geoagiu, ca sa-și lucreze pamânturile, este ca nu exista cale de acces peste râu. Pâna în 1997 trecerea peste apa se facea cu ajutorul unui pod mobil, un brod, cum îi spun satenii, dar acesta a fost luat de apele mari, la inundațiile de acum câțiva ani și nu a mai putut fi recuperat.

De atunci nu mai exista o cale de trecere peste Mureș, satenii fiind nevoiți sa-și lase nelucrate terenurile agricole. Autoritațile locale din comuna Turdaș au demarat, în 1999, construcția unui alt pod mobil. Deși s-a cheltuit deja peste un miliard de lei pentru lucrarea respectiva, nici la aceasta ora, satenii nu pot trece râul cu brodul.

Prima licitație

Acum trei ani, Primaria Turdaș a organizat o licitație pentru repartizarea investiției de construire a podului mobil. O firma din Deva, Cartel Bau SA, a câștigat licitația. Primaria a primit pentru acest proiect 500 de milioane de lei din fondul destinat zonelor unde calamitațile naturale au provocat pagube mari. Deși podul mobil era finalizat doar în proporție de 80 la suta, primarul de atunci al comunei Turdaș, Nicolae Simtea, l-a adus în sat și …l-a aratat oamenilor, din motive electorale.

Numai ca podul mobil nu a mai fost montat și, ca urmare, a ramas sa rugineasca, undeva, la marginea satului. În toamna anului 2000, noua conducere a comunei Turdaș s-a gândit sa reia construcția brodului.

Nu a respectat contractul

„Am mai primit de la Guvern 460 de milioane de lei pentru finalizarea podului mobil. Am reziliat contractul cu firma Cartel Bau și am scos din nou la licitație investiția. A câștigat-o societatea Elite Castau. În contract am menționat ca lucrarea sa fie gata pâna în 15 martie 2001, în caz contrar firma se obliga sa restituie întreaga suma alocata și în plus sa plateasca daune morale satenilor care nu-și pot cultiva terenurile pentru ca nu pot ajunge la ele peste apa.Numai ca firma respectiva nu a reușit sa finalizeze construcția podului mobil la termenul prevazut în contract și, în plus, ne-a mai cerut înca aproape 400 de milioane de lei pentru lucrare. Nu am fost de acord cu aceasta și am acționat în instanța societatea, deoarece nu a respectat contractul încheiat”, afirma primarul comunei Turdaș, Aurel Lupu.

„Am lucrat pe banii noștri”

„Când am preluat construcția brodului, nu am știut ca se va schimba amplasamentul acestuia. Am utilizat cele aproape 500 de milioane de lei pentru finalizarea lucrarii podului. Dar, când am ajuns sa facem fundația brodului am constatat ca nu exista proiectul pentru aceasta. Am facut apoi proiectul și am cerut bani de la primarie pentru executarea fundației. De aceea am mai solicitat alți bani. Noi am lucrat pe banii noștri și trebuie sa ne recuperam sumele”, precizeaza Elena Urs, administrator la SC Elite Castau.

Sorina Popa [Hunedoreanul]