Daca vrei sa vezi un peisaj pe care sa nu-l uiti niciodata, poti sa treci prin Muntii Bihorului. Ia-ti rucsacul in spate, mancare si apa pentru cateva zile ( nu de alta dar sa vezi ce foame o sa ti se faca dupa cateva ore de mers ), neaparat lanterne si cativa prieteni buni ( doar n-o sa imparti cu oricine asa o minunatie ) si porneste la drum.
In Muntii Bihorului este un platou enorm, cu numele de Lumea Pierduta. De ce se numeste asa ? Pentru ca aici puteti sa vedeti ca a crescut o vegetatie deosebit de salbatica, care parca n-a mai fost calcata niciodata de picior de om.
Acest platou este cu totul si cu totul deosebit, dar nu si inaccesibil. Lumea Pierduta se afla intre Varful Izvorul Ursului si Paraul Sec. Iata si cum sa ajungeti pana acolo :
De la statia CFR Huedin, luati-o pe sosea si mergeti cam 60 de km prin comuna Margau si comuna Rachitele, pana inspre poiana Ponor. Din poiana Ponor, luati directia sudului, si urcati spre creasta, vreo 2 km, spre Vf. Izvorul Ursului.
Spre stanga, la jumatate de kilometru in vale puteti sa vedeti si pestera de la Caput. Apoi puteti sa urcati, tot inspre stanga, si va intalniti cu o vale, pe care o traversati. De aici, puteti sa vedeti izbucul Ursului ( adica locul de unde izvoraste acest raulet ) si sa va balaciti putin mainile in apa rece ( chiar foarte rece in aceasta perioada ), de munte.
De la Izbucul Ursului, urcati pieptis pe creasta, pana pe platoul acuns de lume de care v-am povestit. Si daca tot ati ajuns aici, sa stiti ca n-o sa stati in ploaie si vant, pentru ca in Lumea Pierduta este o cabana de 30 de locuri, care se numeste ” Adapostul Padis „.
Si daca tot ati ajuns pana aici, ar fi pacat sa nu mai mergeti si pe o potecuta putin vizibila, care pleaca de pe platoul din munte, si care duce la Avenul Gemanata si Avenul Negru, niste pesteri verticale, care chiar va vor lasa impresia de timpuri preistorice.
Andra Miron