În viteza, Direcția Economica din Cadrul Primariei a dat publicitații lista necenzurata cu cei peste 400 de agenți economici care, în 2001, au fost platiți din bugetul local Printre firmele de pe lista – despre care Gheorghe Funar a afirmat ulterior ca nu este valabila – apar și firme în care sunt implicați membriI familiei primarului
În toiul scandalului iscat în jurul incompatibilitații aleșilor locali care dețin funcții la firme care beneficiaza de lucrari din bani publici, Direcția Economica din cadrul Primariei a dat publicitații o lista cu peste 400 de agenți economici care, în 2001, au fost platiți din bugetul local.
Spre surprinderea tuturor, printre nominalizați au aparut și câteva societați comerciale care îi au ca acționari pe fiul primarului, Sabin Funar, respectiv pe soția primarului, Sabina Funar. „Minune!”, au spus unele voci. „O regretabila eroare”, a venit replica Primariei.
Gafa Primariei
Luni, 11 februarie, Primaria a prezentat o lista cu 417 societați comerciale care, anul trecut, au încheiat contracte comerciale cu municipalitatea. Printre ele se afla: SC Acționarul SA, SC Apuseni SRL, SC Duplex SRL și SC Investicon SRL. Firme de care numele lui Gheorghe Funar se leaga prin cel al fiului sau.
La nici 24 de ore de la prezentarea listei, Primaria a revenit cu o rectificare potrivit careia, dintr-o regretabila eroare, în aceasta s-ar fi strecurat și firmele „Apuseni” și „Investicon”, la care este acționar Sabin Funar. Regretabil, s-a spus, întrucât cele doua societați comerciale nu ar fi încasat de la Primarie nici macar un leu.
Așa-zisa gafa a Primariei s-a produs într-un moment extrem de delicat, iar rezultatele au fost imediate. Marți, 12 februarie, prefectul Vasile Soporan l-a avertizat pe Gheorghe Funar ca se afla într-unul dintre cazurile de interdicție instituite prin O.U.G 5/2002, ceea ce ar putea atrage încetarea mandatului de primar. Funar era acuzat ca nu a transmis Prefecturii declarația sa referitoare la o posibila implicare în relații de afaceri cu Primaria, prin intermediul unor firme la care este asociat sau acționar, el sau rude ale sale.
Control respins
Miercuri, 13 februarie, prefectul a constituit o comisie de verificare a declarațiilor depuse de cei 10 consilieri locali care ar intra sub incidența Ordonanței. Comisia, formata din subprefectul Dan Canta și reprezentanți ai Garzii Financiare, Poliției și Direcției de Finanțe, s-a prezentat la Primarie în vederea verificarii celor declarate de consilierii locali. Primarul a refuzat sa le puna la dispoziție contractele comerciale derulate de Primarie anul trecut, pe motiv ca verificarea acestor acte este de competența Camerei de Conturi.
Gestul sau nu a facut decât sa puna paie pe foc. Astfel ca vineri, 15 februarie, ministrul Administrației Publice Locale, Octav Cozmînca, a anunțat ca va trimite la Cluj echipe de control ale Direcției Generale a Finanțelor Publice și Curții de Conturi, pentru verificarea activitații Primariei.
Impasibil, Funar l-a acuzat pe prefectul Soporan de incompetența și abuz în serviciu și i-a adresat premierului Nastase o scrisoare deschisa, prin care i-a solicitat sa trimita la Cluj o echipa a Corpului de Control al Guvernului, pentru a lua la „purecat” activitațile Consiliului Județean. Circul continua, spectatorii aplauda, încântați.
Declarația imaculata
Joi, 14 februarie, Gheorghe Funar a prezentat presei declarația pe care a dat-o referitor la o posibila implicare a sa ori a familiei sale în relații de afaceri cu Primaria. O coala format A4, fara ștampila sau numar de înregistrare:
Editura Acțiuni pentru Toți
În anul 1991, la Cluj-Napoca, se puneau bazele unei noi edituri, botezate „Carpatica”. Printre cei înscriși atunci la Registrul Comerțului în calitate de acționari se numarau Dumitru Bobina (secretarul personal al primarului), Gheorghe Funar și Nicolae Ruja (ex-viceprimar, acum consilier local).
La peste un deceniu de la acea data, numele primarului figureaza, înca, în scriptele Registrului de Comerț. În plus, „Editura Carpatica” se numara printre firmele care au avut contracte cu Primaria. „De fapt, este editura
4 plus 1
Printre cele 417 societați comerciale despre care s-a spus ca au avut anul trecut relații de afaceri cu Primaria figureaza: SC Acționarul SA, SC Apuseni SRL, SC Duplex SRL, SC Investicon SRL. Potrivit datelor existente la sfârșitul anului trecut la Registrul Comerțului, Sabin Funar aparea ca acționar la trei, avea strânse legaturi cu una (Duplex), în timp ce numele Sabinei Funar se lega de Acționarul. Soția primarului mai este acționara la Transilvania Construcții, firma care însa nu figureaza printre cele 417.
Lista lui Sabin
Conform Registrului Comerțului, numele lui Sabin Funar este legat, printr-o calitate sau alta, de cel puțin 7 firme: *Investicon SRL, înființata în 1993 împreuna cu Renata Brumaru;
*Transarom SA, printre ai carei acționari se numara Rodica Gavra, soția lui Ioan Gavra – fost deputat PUNR, și directorul Direcției Tehnice din Primarie, Mihai Mureșan;
*Acționarul SA, printre acționarii fizici aflându-se Sabina Funar și consilierul PNL Horea Uioreanu;
*Vimaco Prod SRL, înființata împreuna cu nașii lui Sabin, Maria și Vasile Moldovan;
*Discount SRL, împreuna cu Renata Brumaru;
*Merit SRL, societate deschisa în Salaj, împreuna cu Vasile Moldovan;
*Duplex SRL, legatura indirecta, firma fiind patronata de soțul asociatei lui Sabin în Investicon și Discount, Renata Brumaru.
Replica Primariei
„În anul 2001, între Primarie și firmele SC Investicon SRL, respectiv Apuseni SRL, nu au existat relații contractuale. Cu SC Duplex SRL s-a contractat amenajarea unor puncte gospodarești, valoarea plaților fiind de 35.700.000 de lei, iar de la SC Acționarul SA s-a cumparat mobilier în valoare de 8 milioane de lei. Ma bucura interesul pe care îl acordați modului în care se cheltuiește banul public, dar nu înțeleg cauza pentru care demersul dumneavoastra vizeaza o singura instituție, respectiv Primaria municipiului Cluj-Napoca. Promit sa va comunic și celelalte date pe care le solicitați, în condițiile în care și CLUJEANUL se angajeaza sa se adreseze și sa publice raspunsul unei solicitari similare catre președintele Consiliului Județean Cluj”, se arata într-un comunicat semnat de primarul Gheorghe Funar, trimis pe adresa CLUJEANULUI, duminica, 17 februarie.
Afaceri și la Consiliul Județean
Pentru a fi mai presus de orice suspiciune, CLUJEANUL a trimis și la Consiliul Județean o adresa prin care a solicitat ca, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, sa se precizeze natura și valoarea contractelor încheiate cu urmatoarele societați comerciale: *SC Contour Trade SRL, unde apare ca acționar Dan Șerban, fiul președintelui CJ Cluj, Șerban Grațian;
*SC Napoca SA, firma la care, anul trecut, Șerban Grațian a fost președinte al Consiliului de Administrație;
*SC Sinergetica, care îl are ca acționar principal pe arhitectul șef al Clujului, Radu Spânu.
Romulus Deac [Clujeanul]