Vastag poate fi cel mai scump tehnician

Apropo.ro / 20.02.2002, 09:01
Vastag poate fi cel mai scump tehnician
Federatia româna intentioneaza sa-i ofere lui Francisc Vastag, antrenorul lotului national, un salariu lunar de 3.000 de dolari Desi Francisc Vastag este antrenorul lotului national de box de patru ani, acesta nu a fost niciodata salariatul federatiei române de specialitate, deci nu a

Federatia româna intentioneaza sa-i ofere lui Francisc Vastag, antrenorul lotului national, un salariu lunar de 3.000 de dolari

Desi Francisc Vastag este antrenorul lotului national de box de patru ani, acesta nu a fost niciodata salariatul federatiei române de specialitate, deci nu a beneficiat în toata aceasta perioada de un venit lunar platit din banii publici. „În afara premierilor acordate de Comitetul Olimpic Român si de Ministerul Tineretului si Sportului, Vastag a mai primit bonusuri în bani din partea Fundatiei în urma turneelor la care a participat cu lotul”, a declarat ieri Nicolae Bud, consilierul presedintelui FRB. Acesta a precizat însa ca aceasta situatie se va schimba cît de curînd.

„Au fost facute propuneri pentru ca Francisc Vastag sa fie retribuit onorabil”, a afirmat Bud. „Vom cauta o modalitate pentru a-i oferi mai mult decît ne permite legea. Adica, pe lînga suma stabilita în nomenclator, care este mai mult simbolica, de cîteva milioane de lei, sa-i completam veniturile cu bani din surse extrabugetare”.

Vicepresedintele FR Box, Viorel Zamfir, a recunoscut si el ca persoanele din conducerea federatiei discuta posibilitatea de a-i oferi lui Vastag un salariu de pîna la 3.000 de dolari. „Aceasta masura nu e determinata de ofertele din strainatate pe care Feri le-a primit în ultima vreme. El nu si-a manifestat niciodata dorinta de a abandona lotul, dar credem ca e momentul sa simta si din punct de vedere financiar pentru ce munceste”, a adaugat Zamfir. Francisc Vastag a primit propuneri de a coordona loturile nationale ale Greciei, Ungariei si Turciei, dar a declinat ofertele federatiilor respective.

„Ar fi normal sa se stabileasca odata si problemele legate de bani la loturi. Nu numai a mea, ci a tuturor tehnicienilor care muncim pentru echipa României. Nimeni nu a cerut 3.000 de dolari ca doar nu traim în Germania sau în America, dar sa fim platiti dupa posibilitati. Daca nu avem rezultate, sa ne fie taiati din bani, dar daca ne îndeplinim obiectivele, sa fim platiti”, a declarat Francisc Vastag.

„Repet, nu accept ca eu sa fiu platit si ceilalti colegi ai mei, nu! Toti muncim, cu totii încercam sa aducem glorie tarii, si toti trebuie sa fim platiti. Ca ia unul cu ceva mai mult ca altul, asta nu e problema”, a încheiat Feri.

„Pentru mine, nu banii sînt cei mai importanti. Daca era asa, as fi plecat de mult din tara. Sper însa sa se reglementeze si modul în care sînt recompensati alti antrenori români” Francisc Vastag

Topul antrenorilor

Nume lot suma

Octavian Belu gimnastica 1.500 de dolari

Nicolae Gioga canotaj 1.100 de dolari

Mariana Bitang gimnastica 1.100 de dolari

Nota: Salariile sînt compuse din prima de excelenta oferita de COR si remuneratia acordata de federatii tehnicienilor

Demisia si banii

Iosif Armas, presedintele FR Box, a aprobat ieri demisia secretarului general, Eugen Suran. „El se afla la a doua tentativa de a demisiona. Prima a avut loc în urma cu o luna, iar acum solicita neconditionat demisia”, a declarat consilierul Nicolae Bud.

Surse oficiale sustin ca una din divergentele aparute între Suran si persoane din conducerea federatiei este legata de faptul ca acestea i-au cerut sa aloce de la buget suma de aproximativ 30 de milioane de lei pentru salariul lui Francisc Vastag. Legea nu permite însa ca un bugetar sa fie platit mai mult decît e stabilit în grila de salarii. Eugen Suran a fost numit în functie de MTS în luna august 2001, dupa ce ocupase acelasi post la FR Badminton.

Sursa:www.prosport.ro