Construit în stil baroc spitalul a fost ridicat, in 1745, cu 24 de ani înaintea spitalului din Viena și cu 35 de ani înaintea celui din Budapesta. Vremurile s-au schimbat. Astazi multe dintre secțiile Spitalului Municipal arata ca un morman de moloz. Clinicile de Oncologie, Dermatologie, Oftalmologia nu mai pot fi numite nici monumente istorice, nici unitați medicale. Eventual ruine.
Investiția
În luna mai a anului 1995, firma de construcții Ital-Rom a câștigat printr-o licitație dreptul de a ridica noul Spital Clinic Municipal. La vremea respectivă, costurile estimate pentru finalizarea construcției erau de 17 milioane de lei. Devalorizarea leului și mai ales banii primiți cu țârâita au făcut ca, în momentul de față, valoarea construcției să fie actualizată la 242 miliarde de lei. Pentru finalizarea investiției, Ministerul Sănătății ar trebui să mai aloce încă 120 de miliarde de lei, bani care se pot găsi din ce în ce mai greu în buzunarele peticite ale bugetului pe acest an.
„În conservare”
Până în momentul de față, infrastructura viitorului spital a fost realizată în proporție de 90%. Din păcate însă, lucrările de zidărie s-au degradat văzând cu ochii. Aceasta pare să se fi făcut direct proporțional cu sumele repartizate de minister. Dacă în anul 1999 s-au alocat 3,4 miliarde de lei; în 2000, 1,9 miliarde în timp ce, anul trecut de-abia s-au adunat 190 de milioane de lei. În momentul de față, șantierul de la Spitalul Clinic Municipal este „în conservare”. O simplă iluzie care nu mai poate vindeca pe nimeni .
Declarații
„Banii pe care i-am primit anul trecut nu ne-au ajuns nici măcar pentru paza șantierului. E păcat că s-a investit atâta. Contractul încheiat prevede că dacă trei luni consecutiv nu se plătesc facturile constructorului, noi putem rezilia contractul.
D-na ministru Daniela Bartoș cu ocazia vizitei la Timișoara, întrebată fiind de această investiție a recunoscut importanța ei și a promis că se vor căuta soluții pentru a putea fi finalizată. Lucrarea poate fi terminată în mai multe etape. „Noi suntem realiști și știm foarte bine că există dificultăți financiare. În prima etapă am vrea să se finalizeze Centrul de Diagnostic și măcar un etaj. Dacă în fiecare an s-ar finaliza câte un nivel ar fi o treabă extraordinară”- prof. dr. Emil Urtilă, directorul Spitalului Clinic Municipal.
Horatiu Ardelean [Hunedoreanul]