Astmul poate fi definit ca o lipsa de aer extrema, cu respiratie suieratoare, care inceteaza spontan sau la tratament si care reapare dupa o anumita perioada de timp. In principal, ceea ce determina aparitia astmului alergic sint alergia, infectia si iritatiile pe caile respiratorii.
Rolul alergenilor este sigur si dovedit, 30-40% din bolnavii astmatici suferind din aceasta cauza. Printre cei mai importanti alergeni se numara praful de casa – care poate contine alergeni vegetali (polenuri, fungi, resturi alimentare, ierburi sau bumbac) sau animali (descuamari ale pielii umane, lina sau pene, resturi organice de insecte si de acarieni – acestia din urma reprezinta antigenii majori ai prafului de casa).
Pot fi alergeni si substantele sintetice: medicamente, conservanti, coloranti, detergenti. Spre exemplu, exista un tip special de astm care este asociat cu intoleranta la aspirina si cu existenta polipilor nazali.
Polenul este si el foarte des incriminat in alergiile cailor respiratorii. Specii de plante precum Ambrosia, Artemisia sau gramineele salbatice se fac de multe ori vinovate de declansarea unui atac astmatic.
Poluarea, praful, fumul, gazele inhalate (inclusiv fumul de tigara! – fumatul pasiv poate declansa un veritabil acces de astm la un nefumator astmatic) pot favoriza aparitia unui astm la persoane predispuse, care au anumite probleme bronsice.
Bronsita cronica poate fi considerata de asemenea un factor care provoaca aparitia astmului, dar si boala care contribuie din plin la intretinerea si agravarea lui. Astmul necesita in mod obligatoriu participarea medicului, care va recomanda medicatia si conduita de administrare a acesteia. Ceea ce putem face noi este sa ne ferim de presupusii alergeni, aflati la tot pasul…
Sursa: ProTV Magazin