Asemeni omului, puiul de caine se naste fara dinti, apoi are o dentitie „de lapte”, pe care o schimba. Formula dentara a puiului este: I 3/3, C 1/1, PM 4/4. Adica, pe fiecare dintre cele doua laturi simetrice ale unui maxilar, se afla cate 3 incisivi, 1 canin si 4 premolari. Acestia incep sa apara la 20 de zile dupa nastere, ritmul si viteza lor de crestere variind, in primul rand, in functie de talia rasei careia ii apartine micutul.
Cu timpul, radacinile tuturor dintilor „de lapte” sunt resorbite, in loc crescand dentitia definitiva, incepand de pe la varsta de 3 luni. In plus, apar dinti care nu existau in prima „serie”: carnasierele. Ca si in cazul dintilor de lapte, data eruptiei dentitiei definitive poate varia in functie de rasa.
Dentitia cainelui adult este formata din 42 de dinti, formula (jumatatea maxilarului superior/jumatatea maxilarului inferior) fiind urmatoarea: 3/3 I (incisivi), 1/1 C (canini), 3/4 PM (premolari), 3/3M (molari). Exista cazuri cand apar anomalii numerice ale formulei dentare: extrem de rar dinti suplimentari, in schimb, destul de des, cainii adulti au mai putin de 42 de dinti.
In ceea ce priveste premolarii, scaderea numarului lor este unul dintre efectele evolutiei. Importanta functionala a premolarilor descreste din spate catre fata, asa ca PM1 a ajuns sa fie foarte mic, ba chiar se intalnesc frecvent exemplare care au cel putin un PM1 lipsa.
In cazul raselor de talie mica, in afara de premolari, deseori lipsesc si unul sau mai multi incisivi, asemenea „minusuri” fiind caracteristice anumitor rase. La arbitraj, anomaliile numerice se penalizeaza sau nu, de la caz la caz, in functie de cerintele Standardului fiecarei rase.