Ai chef de urcat pe munte, ce daca e iarna si traseele sunt mai greu accesibile.T-am ales noi un traseu, nici prea-prea, nici foarte-foarte,dar care sa te stoarca de energie si pe care sa te simti cu adevarat la munte : de la Curmatura, la Vf. La Om.
Traseul asta dureaza cam 10-12 ore si aveti de mers cam 12 kilometri.De la cabana Curmatura drumul incepe sa urce simtitor, dar se merge destul de repede pana la Curmatura Pietrei Craiului.Ar fi indicat un popas aici, pentru ca de aici urmeaza un urcus destul de greu.
Porniti pe o poteca in trepte, pana la varful Turnu.Aici gasiti o zona de bolovanis, destul de incomod pentru o plimbare linistita, pantele aspre ale Turnului si vagauna uriasa, numita Valea Crapaturii.
Mergeti inspre nord ca sa ajungeti pe coasta nordica a Pietrei Craiului.In drumul vostru treceti pe langa Saua Padinei Inchise , unde o sa gasiti si un mic refugiu. Aveti o priveliste care o sa va dea impresia ca acolo n-a mai ajuns picior de om. Piscuri mari si mici, vai abrupte si line si Cheile pietrei Craiului.
Creasta muntelui e din ce in ce mai abrupta si mai accidentala, mai ales in apropierea varfului La Om.Zona e despartita de sei adanci si foarte abrupte. Cea mai cea e Valea Calinetului , dupa care urmeaza Valea Podurilor.
Dar pana la destinatie mai ai o proba de foc : cele noua Clai ale Pietrei Craiului. E foarte greu de inconjurat Caldarea Ocolita, o vale in forma de palnie, enorma, dupa care traseul de pe Creasta Nordica a Pietrei Craiului se incheie pe Varful la Om ( cel mai inalt punct din tot masivul ).
Daca nu sunteti foarte bine pregatiti, mai bine stati acasa, pentru ca traseul nu e deloc usor, nici macar pe timp favorabil. Si, mare grija, pentru ca refugiul Grindului este acum practic distrus.
Andra Miron