Art. 34. – Contribuabilii care organizeaza manifestari artistice, competitii sportive, activitati artistice si distractive de videoteca si discoteca, denumite in continuare spectacole, datoreaza impozit pe spectacole, calculat in cote procentuale asupra incasarilor din vanzarea biletelor de intrare si a abonamentelor sau in suma fixa pe metru patrat, in functie de suprafata incintei unde se desfasoara spectacolul, mai putin valoarea timbrelor instituite, potrivit legii.
(2) Institutiile publice nu datoreaza impozitul pe spectacole.
Art. 35. – Pentru manifestarile artistice si competitiile sportive impozitul pe spectacole se stabileste asupra incasarilor din vanzarea abonamentelor si a biletelor de intrare, prin aplicarea urmatoarelor cote:
a) 2% pentru manifestarile artistice de teatru, de opera, de opereta, de filarmonica, cinematografice, muzicale, de circ, precum si pentru competitiile sportive interne si internationale;
b) 5% pentru manifestarile artistice de genul: festivaluri, concursuri, cenacluri, serate, recitaluri sau alte asemenea manifestari artistice ori distractive care au un caracter ocazional.
Art. 36. – (1) Pentru activitatile artistice si distractive de videoteca si discoteca impozitul pe spectacole se MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI, PARTEA I, Nr. 92/2.II.2002 4 stabileste in functie de suprafata incintei in care se desfasoara spectacolul, dupa cum urmeaza:
a) in cazul videotecilor, de la 500 lei/m2/zi la 1.000 lei/m2/zi;
b) in cazul discotecilor, de la 1.000 lei/m2/zi la 2.000 lei/m2/zi.
(2) Cuantumul taxei prevazute in suma fixa la alin. (1) se stabileste de catre consiliile locale in a caror raza teritoriala se realizeaza activitatile artistice si distractive, in limitele prevazute mai sus.
(3) Pentru determinarea impozitului pe spectacole, asupra nivelurilor mentionate la alin. (1) se aplica coeficientii de corectie pozitiva mentionati la nota din anexa nr. 4.
Art. 37. – (1) Platitorii de impozit pe spectacole, pentru manifestarile prevazute la art. 35, au obligatia de a inregistra abonamentele si biletele de intrare la compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale in a caror raza teritoriala isi au sediul si de a afisa tarifele la casele de vanzare a biletelor si la locul de desfasurare a spectacolelor.
(2) Pentru spectacolele organizate in deplasare sau in turneu este obligatorie vizarea biletelor de intrare si a abo- namentelor la compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale in a caror raza teri- toriala se desfasoara spectacolele.
Art. 38. – Platitorii de impozit pe spectacole, pentru activitatile prevazute la art. 36, au obligatia sa depuna o declaratie care va contine suprafata incintei, precum si zilele in care se desfasoara spectacolele, pana cel tarziu la data de 15 inclusiv, pentru luna urmatoare.
Art. 39. – (1) Impozitul pe spectacole se plateste lunar pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se realizeaza venitul la bugetul local al unitatii administra- tiv-teritoriale in a carei raza se desfasoara spectacolul.
(2) Platitorii de impozit pe spectacole raspund de exac- titatea calculului si de varsarea la timp a impozitului.
Art. 40. – Pentru sumele cedate in scopuri umanitare, pe baza de contract, din incasarile obtinute din spectacole nu se datoreaza impozit.
Art. 41. – Platitorii impozitului pe spectacole au obligatia sa tina evidenta acestuia si sa depuna lunar, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se realizeaza venitul, la compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale in a caror raza de competenta platitorul isi are sediul sau domiciliul, decontul de impunere sau declaratia prevazuta la art. 38, potrivit modelelor aprobate prin normele metodologice referitoare la impozitele si taxele locale.
Art. 42. – Tiparirea, inregistrarea, vizarea, evidenta si gestionarea, dupa caz, a abonamentelor si a biletelor de intrare la spectacole se fac potrivit normelor tehnice apro- bate prin hotarare a Guvernului la initiativa Ministerului Administratiei Publice, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, cu avizul Ministerului Culturii si Cultelor si al Ministerului Tineretului si Sportului, in termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 43. – Platitorii impozitului pe spectacole sunt, de asemenea, obligati:
a) sa respecte normele tehnice privind tiparirea, inregis- trarea, vizarea, evidenta si gestionarea, dupa caz, a abo- namentelor si a biletelor de intrare la spectacole;
b) sa elibereze bilete de intrare la spectacole pentru toate sumele incasate si sa nu practice tarife mai mari decat cele inscrise pe bilete;
c) sa puna la dispozitie organelor de control documen- tele care atesta calculul si plata impozitului pe spectacole.
Art. 44. – (1) Incalcarea normelor tehnice privind tiparirea, inregistrarea, vizarea, evidenta si gestionarea, dupa caz, a abonamentelor si a biletelor de intrare la spectacole constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000.000 lei la 10.000.000 lei.
(2) Cuantumul amenzilor prevazute la alin. (1) se va actualiza in conditiile prezentei ordonante.
(3) Sanctiunea se aplica platitorilor de impozit pe spec- tacole.
Art. 45. – Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 44 se fac de catre primar si imputernicitii acestuia, precum si de catre persoanele impu- ternicite in acest scop din cadrul Ministerului Administratiei Publice, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Culturii si Cultelor si Ministerului Tineretului si Sportului.
Sursa: MEDIAFAX DATABASE