Te simți obosita și stresata? Pielea ta este aspra, seboreica sau, din contra, deshidratata? O baie calda, speciala, cu plante sau uleiuri esențiale, este soluția pentru astfel de probleme Baie pentru pielea seboreica Coșurile și punctele negre pot aparea
Te simți obosita și stresata? Pielea ta este aspra, seboreica sau, din contra, deshidratata? O baie calda, speciala, cu plante sau uleiuri esențiale, este soluția pentru astfel de probleme
Baie pentru pielea seboreica
Coșurile și punctele negre pot aparea în orice zona a corpului, nu numai pe fața. Principala cauza a acestei afecțiuni este pielea seboreica. Cele mai frecvente locuri în care se localizeaza erupțiile sunt: decolteu, spate, fese și extremitați. Afecțiunea trebuie tratata, deoarece infecția, chiar daca pare la început banala, se poate extinde sau croniciza. Daca ai o astfel de problema poți încerca un tratament naturist.
Aplica pe tot corpul o masca din drojdie de bere (un sfert de pachet), sucul de la o lamâie și 5-6 picaturi de ulei esențial de rozmarin. Omogenizeaza bine ingredientele maștii (ea trebuie sa aiba aspectul unei paste) și aplic-o pe piele în strat uniform. Așteapta sa se usuce bine pe piele.
Pregatește o baie calda (temperatura apei sa fie de 38-40 grade Celsius) și pune în apa de baie un litru de lapte și trei pumni de sare mare de bucatarie.
Fara a îndeparta masca, intra în cada și stai relaxata circa 5-10 minute. Chiar daca cea mai mare parte a maștii se va dilua în apa, pe corp va ramâne o pelicula subțire care va acționa asupra pielii, efectele ei fiind sporite datorita caldurii. Drojdia de bere va hrani epiderma, având totodata și efecte astringente, sucul de lamâie o va revigora, marindu-i și capacitatea de protecție contra infecțiilor, iar rozmarinul va ajuta la reglarea secreției de sebum. În plus, laptele pe care l-ai turnat în apa (este important sa fie proaspat și nu pasteurizat!) are efecte hranitoare asupra epidermei, catifelând-o, iar sarea o va revigora și va stimula circulația sanguina, ajutând la o mai buna oxigenare a pielii.
Îndeparteaza resturile maștii cu un burete aspru sau o manușa de baie, pentru a curața pielea în profunzime, apoi clatește-te bine cu apa calduța.
Repeta acest tratament o data sau chiar de doua ori pe saptamâna.
Baia de plante
Nimic nu poate fi mai înviorator și totodata relaxant decât o baie într-un cocteil de plante. Ingredientele sunt la îndemâna oricui și nu sunt costisitoare:
Pune la fiert un vas cu 2 litri de apa. Când apa da în clocot, îndeparteaza vasul de pe foc și adauga în ea: doua linguri de flori de levanțica (relaxeaza), doua linguri de mușețel (are proprietați antiseptice și decongestive), o lingura de nalba mare (emolienta, catifeleaza epiderma), trei linguri de sunatoare (are o acțiune antiinflamatoare și calmanta) și doua linguri de petale de trandafir (catifeleaza, tonifica și confera pielii un miros placut).
Lasa parțile vegetale sa se infuzeze timp de 15 minute, apoi strecoara infuzia, iar lichidul toarna-l în apa de baie.
Parțile vegetale împreuna cu o legatura de marar proaspat (calmeaza și regleaza secreția de sebum a pielii) pune-le într-un saculeț de pânza și agața-l de robinet, astfel încât jetul de apa sa curga direct pe el.
Daca te simți foarte obosita, puțin rasfaț nu-ți strica. Presara în apa de baie petalele de la 2-3 trandafiri (chiar daca acestea sunt puțin ofilite). Te vei simți ca o prințesa, care nu are alte griji decât propria-i frumusețe!
Uleiurile esențiale
Micuțele sticluțe parfumate conțin extracte uleioase vegetale, ale caror principii active acționeaza asupra întregului organism. Câteva picaturi dintr-un astfel de ulei, adaugate (cu regularitate) în apa din cada, te pot ajuta sa învingi o oboseala acuta sau sa scapi de celulita care „te-a suparat” ani de zile. Însa, este foarte important sa știi care sunt proprietațile unui anumit tip de ulei și sa-l folosești pe cel potrivit afecțiunii tale.
Aceste produse se gasesc în farmaciile naturiste și au prețuri accesibile. Iata câteva exemple de uleiuri esențiale:
Daca ai pielea uscata poți opta pentru uleiul de trandafir, eucalipt, grâu, cactus, aloe vera.
Pentru epiderma seboreica este bine sa folosești uleiul de bergamota, lamâie, santal (are și proprietați afrodisiatice), rozmarin sau mușețel.
Daca te simți obosita, apeleaza la uleiul de menta, lavanda, busuioc (combate migrena) sau ylang-ylang. Pentru combaterea stresului sunt recomandate uleiurile de iasomie, tei, mușcata sau patchouli.
Pentru combaterea celulitei, cele mai bune uleiuri sunt cele de ienupar și iedera.
O baie ca la carte
O poți face atât dimineața, cât și în timpul zilei, dar cea mai indicata ora este cea dinaintea cinei. În nici un caz dupa ce ai mâncat, mai ales daca masa a fost ceva mai copioasa, deoarece poți avea tulburari de digestie, stari de amețeala sau chiar probleme cu inima.
Potrivește apa la maximum 37-38 grade Celsius și umple cada pe jumatate. Daca temperatura apei este prea ridicata, te vei moleși, iar dupa baie starea de oboseala se va accentua.
Adauga în apa spuma de baie. Aroma produsului te va ajuta sa te relaxezi și-ți va crea o placuta senzație de confort
Timpul optim pentru o baie este de 10-15 minute. Nu lenevi mai mult în cada, deoarece pielea ta se va deshidrata, iar țesuturile, în timp, se vor lasa.
Nu te gândi la problemele curente care îți invadeaza viața. Închide ochii și, sub efectul relaxant al apei calde, încearca sa te gândești la ceva placut sau, pur și simplu, numara în gând. Te vei simți ca nou-nascuta.
Spre finalul baii, maseaza-ți corpul cu o manușa de rafie, apoi fa un duș scurt, racind gradat temperatura apei. Dușurile scoțiene au efecte benefice, dar nu le încerca decât daca ești foarte sanatoasa.
Dupa baie, șterge-te bine cu un prosop aspru. În nici un caz nu lasa apa sa se zvânte pe piele, pe motiv ca ar hidrata epiderma. Din contra, o deshidrateaza! Pentru hidratare folosește loțiuni sau creme de corp care au aceasta proprietate.
Nu te culca imediat dupa baie. Organismul tau este supraîncalzit și riști sa ai un somn agitat. Mai bine, relaxeaza-te citind o carte și bând un pahar de lapte sau cu suc de fructe. Nu trebuie sa uiți ca baile deshidrateaza organismul.
Sursa: