Exista în organismul uman niște lucratori nevazuți și tacuți, care, în cantitați infime, dar atît de necesare, au grija ca toate „rotițele” care ne țin în viața sa funcționeze.
Vitamina A și betacarotenul (precursor de vitamina A) contribuie la adaptarea vederii la întuneric și îmbunatațește vederea crepusculara. Are rol în creșterea celulelor țesuturilor epiteliale, fiind recomandata în tratarea tulburarilor grave de cheratinizare, a psoriazisului rebel și întins pe suprafața pielii, a ihtiozei.
Vitamina A are efect antineoplazic și determina creșterea activitații imunitare. Surse alimentare – de origine animala: ulei de ficat de morun, oua crude, unt, brînza, lapte, ficat, pește; de origine vegetala: cartofi dulci (batate), pepene galben, caise, piersici galbene, morcovi, spanac, patrunjel.
Vitamina E are rol antioxidant fața de lipide. Surse alimentare de origine vegetala: uleiul de palmier (folosit la produse de patiserie), margarina, uleiul din germeni de grîu, uleiul de porumb, uleiul de soia. Circa 80% din vitamina E conținuta în morcovi, varza, fasole verde, sparanghel și spanac este distrusa prin fierbere, în schimb, conținutul redus de vitamina E din carne și ficat nu este distrus prin fierbere.
Vitamina B1 (tiamina pirofosfat) e foarte hidrosolubila și termolabila, fiind distrusa prin sterilizare și firbere. Vitamina B1 nu este depozitata în organism, de aceea aportul alimentar este indispensabil. Necesarul zilnic de vitamina B1 crește la alcoolici și în cazul diareei cronice.
Surse alimentare – de origine animala: pește (foarte bogat în tiamina), carnea de porc, ficat, rinichi, oua, lapte; de origine vegetala: graunțele cerealelor (boabe de orez, de grîu), pîinea integrala, soia; de origine biologica: drojdia.
Vitamina B2 are rol important în asigurarea energiei necesare celulelor. Deficitul în vitamina B2 poate produce leziuni cutaneo-mucoase, stomatite, simptome oculare, tulburari hepatice grave, manifestari neurologice. Surse alimentare – de origine vegetala: cereale, fructe, de origine biologica: drojdia; de origine animala: lapte, oua, pește (conținut redus).
Vitamina B3 (vitamina PP sau niacina) – Adolescența, perioada de graviditate și de lactație sînt perioade din viața cînd necesarul de niacina este mai mare. Este partea activa a unor coenzime. În organismul uman nu exista rezerve de niacina.
Surse alimentare – de origine vegetala: tarîțe de orez, tarîțe de grîu,. fructe și legume; de origine biologica: drojdia de bere uscata; de origine animala: carnea și peștele.
Vitamina B5 (acid pantotenic sau coenzima A) – este o vitamina esențiala vieții, intervine în toate procesele metabolice celulare. Surse alimentare – de origine animala: oua, carne, lapte, pește; de origine vegetala: legume și fructe.
Vitamina B6 sau piridoxina – Metabolismul aminoacizilor se efectueaza datorita intervenției enzimelor care utilizeaza vitamina B6.
Surse alimentare – de origine animala: ficat de vițel, carnea de oaie, de pasare, jambonul, peștele, ouale, laptele; de origine vegetala: faina completa de grîu și de porumb; de origine biologica: drojdia. Unele arome de mîncare conțin monoglutamat de sodu, numit și „aroma de carne”. Utilizarea acestuia poate duce la carența de vitamina B6, numita și boala restaurantelor chinezești, manifestata prin senzații de arsura, de caldura, de rigiditate sau de înțepenire a membrelor, dureri de cap și de stomac.
Vitamina B8 (vitamina H sau biotina) – Deoarece organismul uman nu este capabil sa sintetizeze biotina, aceasta vitamina este considerata esențiala pentru om. Biotina este utilizata în combaterea alopeciei, a bolilor de piele și de par. Ficatul este organul intern în care se gasește biotina în proporția cea mai mare, stocul hepatic de biotina fiind foarte important pentru organism. Un consum exagerat de albuș de ou sub forma cruda poate provoca o carența în biotina și poate induce în organism un adevarat dezastru metabolic.
Surse alimentare – de origine vegetala: ciocolata, conopida și ciuperci, fasole, mazare boabe uscata, faina completa (necernuta); de origine biologica: drojdia de bere; de origine animala: ouale, carnea (în special cea de pui), peștele oceanic.
Vitamina B9 (acidul folic sau folacina) -Acidul folic și folații reprezinta o grupa de compuși sintetizați de plante sau de microorganisme. Omul nu poseda aceasta capacitate de sinteza, de aceea vitamina B9 este considerata esențiala.
Folații au rol important în cursul creșterii și al multiplicarii celulelor și sînt implicați în numeroase procese de sinteza din organism. 90% dintre folații din alimente sînt distruși prin fierbere, cu excepția folaților din ficatul de pui. Surse alimentare – de origine vegetala: sparanghel și spanac (dar 80% din cantitatea de folați este distrusa prin fierbere), germeni de grîu, morcovi, fasole verde, varza; de origine biologica: drojdia de bere; de origine animala: oua, lapte.
Vitamina B12 (ciancobalamina sau hidroxicobalamina) este indispensabila omului pentru a menține integritatea sistemului nervos. Rolul sau fiziologic se manifesta în funcția hematopoetica. Surse alimentare – exclusiv de origine animala: organe, carne, pește.
Vitamina C (acidul ascorbic) – Omul nu poate sintetiza aceasta vitamina. O doza de 10 mg /zi este suficienta, însa pentru fumatori necesarul zilnic este mai mare. Este esențiala în sitneza colagenului, are un rol important în procesele imunologice, influențeaza absorbția fierului, scade riscul ischemiei cardiace, accelereaza cicatrizarea ranilor pielii.
Surse alimentare – de origine vegetala: fragi, portocale, lamîi, grapefruit, varza verde, varza de Bruxelles, conopida, spanac, frunze verzi de patrunjel.
Daca sînteți predispuși la…
Sursa: ProTV Magazin