Zeii beau nectar, iar zeitele faceau baie în râuri de lapte si miere. Noua, „muritoarelor”, nu ne ramâne altceva de facut decât sa le „furam reteta”, pentru a ramâne tinere si frumoase
Retete cu produse lactate
Produsele lactate contin numeroase substante nutritive pentru epiderma si au proprietati emoliente si calmante deosebite. Laptele, brânza de vaci, iaurtul, smântana si untul pot fi folosite pentru tratarea tuturor tipurilor de epiderma. Smântâna, de exemplu, extrem de hranitoare si bogata în substante grase, poate fi folosita în compozitia mastilor destinate tenului (în special pentru tratarea pielii uscate, sensibile, si a celei afectate de cuperoza), dar si a epidermei corpului. Produsele lactate acre, în schimb, sunt recomandate, preponderent, pentru tratarea tenurilor seboreice, dar pot fi folosite si în preparatele destinate îngrijirii tenului uscat, daca sunt combinate cu ingrediente bogate în substante grase.
Baie de iaurt pentru mâini înrosite
Prepara un amestec format dintr-un albus de ou (batut spuma), un galbenus, doua lingurite de brânza de vaci, sucul de la o jumatate de lamâie si un pahar de 150 ml iaurt. Pune acest amestec într-un vas de sticla si tine mâinile înmuiate în el, timp de 15 minute. Clateste-te cu multa apa calduta, apoi unge-te pe mâini cu putin unt. Acest tratament efectuat în mod regulat (o data sau de doua ori pe saptamâna) ajuta la regenerarea epidermei mâinilor, atenueaza iritatiile provocate de detergenti si reda supletea si stralucirea naturala a epidermei.
Crema de brânza de vaci pentru îngrijirea decolteului
În zona gâtului si a decolteului, pielea este foarte sensibila, are tendinta de a se usca si de a se rida. Pentru hranirea ei si pentru ca ea sa devina moale si catifelata, aplica, o data pe saptamâna, o masca compusa din: o jumatate de banana foarte coapta, un galbenus de ou si 100 g de brânza de vaci. Pentru ca masca sa fie omogena poti amesteca ingredientele cu ajutorul mixerului. Preparatul se lasa sa actioneze circa o ora (timp în care trebuie sa stai culcata!). Pentru ca eficienta mastii sa creasca, dupa ce ea s-a uscat pe piele, aplica peste zonele tratate un prosop înmuiat în apa fierbinte (stors bine). Caldura va determina reactivarea substantelor din compozitia mastii, aceasta având totodata si un efect de lifting asupra epidermei.
Crema din unt pentru ten uscat
În perioada rece a anului este recomandata folosirea cremelor grase, pentru ca pelicula de grasime formata pe piele protejeaza tenul de frig. Daca esti adepta produselor naturiste, îti poti prepara singura o crema din ingrediente naturale. Amesteca cinci lingurite de unt proaspat cu cinci lingurite de crema de zi, apoi adauga în compozitia preparatului cinci lingurite de suc de lamâie. Omogenizeaza bine preparatul si aplica-l pe pielea curatata, în prealabil, cu un lapte demachiant si o lotiune tonica. Untul contine o cantitate însemnata de vitamina A, stearina si oleina si are proprietatea de a mentine constant nivelul umiditatii din epiderma. În plus, sucul de lamâie aduce un aport de vitamina C, accentuând efectul preparatului de protectie a pielii.
Aceasta crema naturista poate fi folosita atât pentru ten, cât si pentru alte zone ale corpului unde pielea este uscata sau se descuameaza.
Masca din iaurt si lapte pentru ten ridat
Pielea obosita si ridata poate fi revigorata, iar reteaua fina de riduri poate fi atenuata, prin aplicarea unei masti duble. În prima faza, aplica pe fata o masca simpla de iaurt (atentie, produsul nu trebuie sa fie pasteurizat), pe care o vei lasa sa actioneze circa 15 minute. Apoi, clateste-te bine cu apa calduta si aplica o alta masca simpla, de lapte. Lasa laptele sa se usuce pe fata. Daca tenul are un aspect mat si tern, peste masca de lapte aplica comprese caldute îmbibate în infuzie de frunze de marar (3 linguri de planta proaspata la 200 ml apa) amestecata cu o lingura de suc de morcovi. Dupa zece minute, timp necesar mastii pentru a actiona asupra epidermei, clateste-te bine si pulverizeaza pe fata apa minerala sau infuzie calmanta de flori de tei.
Baie de lapte pentru hidratare si relaxare
Acest tip de baie este recomandat pentru tratarea epidermei uscate, dar si pentru relaxare si combatere a starii de stres, deoarece creeaza o stare de rasfat si confort. Înainte de a drumul la apa, toarna în cada 3 litri de lapte proaspat si o cana de miere amestecata cu doua linguri de ulei de masline. Dupa ce cada s-a umplut pâna la jumatate, agata de robinet un saculet de pânza, în care ai pus 250 g de sare grunjoasa, astfel încât apa sa curga peste el, iar sarea sa se topeasca treptat. Ai grija ca temperatura apei sa nu fie prea ridicata si nu sta un timp prea îndelungat în apa (cel mult un sfert de ora). Baia pe care ti-o propunem îti va hidrata epiderma, o va curata (datorita proprietatilor sarii grunjoase), o va hrani si o va catifela. În plus, starea ta psihica se va îmbunatatii simtitor!
Retete cu produse apicole
Aceste preparate naturale contin numeroase substante minerale, acizi lactici si vitamine, constituind adevarate „bombe” de energie pentru întregul organism (si, implicit, pentru epiderma). În cosmetica se foloseste mierea, laptisorul de matca, polenul si propolisul. Mierea are un continut ridicat de fructoza si de glucoza, substante care îi confera o capacitate sporita de a mentine nivelul de umiditate al pielii. Totodata, mierea are un continut însemnat de albumine, având astfel proprietati regenerante deosebite. Laptisorul de matca, datorita compozitiei sale bogate în proteine, vitamine, hidrati de carbon si diversi acizi, ajuta la atenuarea ridurilor si la refacerea celulelor epidermei. Un alt produs apicol, propolisul, este folosit în tratamentul tenurilor seboreice si acneice, deoarece contine vitamina B si substante cu proprietati astringente si dezinfectante.
Masca cu miere pentru regenerarea parului
Daca ai firul de par degradat, poti folosi un tratament naturist pe baza de miere, care îi va reda stralucirea si vigoarea, deoarece are proprietatea de a-i reface structura si de a-l acoperi cu o pelicula protectoare. Amesteca 2 linguri de miere cu doua lingurite de ulei de germeni de grâu, apoi adauga o lingura de otet de mere. Maseaza parul cu acest amestec, timp de 2-3 minute, apoi lasa masca sa actioneze timp de 2-3 ore. Pentru ca substantele active din compozitia mastii sa aiba efect maxim, acopera-ti parul cu o folie de plastic, apoi cu un prosop usor încalzit. Din când în când, reîncalzeste prosopul, pentru ca masca sa poata actiona asupra firului de par sub influenta caldurii. Dupa îndepartarea mastii, clateste-ti parul foarte bine. Tratamentul, repetat o data sau de doua ori pe luna, determina o crestere mai rapida a parului, refacerea si îndesirea acestuia, precum si regenerarea pielii capului si stimularea circulatiei sanguine.
Masca „apicola” pentru atenuarea ridurilor profunde
Tratamentul este ideal pentru înviorarea si regenerarea unui ten palid, ofilit si foarte ridat. Amesteca pe baia de aburi 20 g ceara de albine cu 10 ml miere. Dupa ce amestecul se topeste, ia vasul de pe foc si lasa-l sa se raceasca, apoi adauga 10 ml suc de ceapa, 10 ml suc de crin si 0,10 g laptisor de matca. Aplica masca pe fata, în strat gros, si, dupa ce s-a uscat, pune peste ea rondele de castravete proaspat. Lasa masca sa actioneze timp de 20 minute, apoi îndeparteaz-o prin miscari usoare de masaj. Dupa tratament, tenul se catifeleaza si se netezeste si chiar si ridurile profunde devin mai putin vizibile.
Miere pentru buze crapate
Afectiunea frecventa în sezonul rece poate fi tratata (si prevenita) daca îti ungi zilnic buzele cu putina miere amestecata cu o picatura de ulei de masline si una de suc de lamâie. Încearca sa mentii aceasta masca pe buze, cât mai mult timp posibil.
Peeling cu miere
O masca de exfoliere recomandata tenului aspru poate fi compusa dintr-o lingurita de miere, o lingurita de faina de orez înmuiat în suc de patrunjel si o lingurita de suc de portocala. Masca se aplica prin miscari de masaj circular (care se executa timp de un minut), apoi se lasa sa actioneze timp de 20 minute. Pentru îndepartarea ei nu folosi apa de la robinet, ci poti apela la o infuzie emolienta de nalba sau la apa minerala.
Sursa: Acasa Magazin