Florin Mergea si Horia Tecau au declarat forfait în ultimul act al turneului de juniori de la Melbourne, ramînînd la un pas de succesul deplin
Ieri ar fi trebuit sa se dispute finala de dublu a juniorilor din competitia de la Antipozi, unde perechea româna Florin Mergea-Horia Tecau urma sa-i întîlneasca pe australienii Todd Reid si Ryan Henry. În semifinale, românii depasisera un alt cuplu al gazdelor, Adam Feeney-Christopher Guccione, cu 7-6 (6), 6-2. Ultimul act nici macar nu a apucat sa înceapa din cauza unei accidentari a constanteanului Tecau, care a suferit o întindere a muschilor abdominali.
„Pe durata întregului turneu nu am vorbit deloc la telefon cu Horia. Sînt superstitios si nici nu am vrut sa-i perturb programul de antrenament. Dupa semifinala l-am contactat pe e-mail. Spunea ca se simte în forma. Dupa aceea am citit pe site-ul oficial al întrecerii de la Melbourne ca are probleme de sanatate”, povesteste tatal lui Horia, Romeo Tecau, care este seful Serviciului Politie Rutiera Constanta.
Pe 19 ianuarie, tenismanul a împlinit 17 ani, iar partenerul sau, Florin Mergea, si-a aniversat sîmbata aceeasi vîrsta. Horia va ajunge în orasul sau natal mîine, iar dupa trei saptamîni petrecute acasa va pleca în America, la Academia Bollettieri, pentru un stagiu de pregatire de paisprezece zile. Tecau a participat în premiera la „Aussie” Open, fiind însotit de un antrenor de la aceeasi scoala de tenis, al carei patron, celebrul Nick Bolletieri, i-a prezis constanteanului un viitor stralucit.
Horia si Florin au mai cucerit împreuna titlul european la dublu în 2000. Florin Mergea, elev al unui liceu sportiv din Tîrgu Jiu, si-a mai trecut în cont, în luna decembrie a anului trecut, cupa de învingator la turneul Orange Bowl de la Key Biscayne, un adevarat campionat mondial neoficial al juniorilor. Ca de obicei, Mergea, care nu beneficiaza de serviciile unui antrenor, s-a aflat în compania tatalui sau, care se numeste tot Florin si care este principalul sustinator al baiatului. Înainte de a pleca la Australian Open, Florin facuse o fagaduiala: „Voi merge bine si la aceasta competitie”. Desi se pregateste numai cu sparring-partners, planurile lui Mergea vizeaza tot turneele de Mare Slem la juniori, dar si debutul în circuitul profesionist.
Mergea si Tecau au în spate, în ultimii 10 ani, alte trei peformante izbutite de juniorii români în concursurile majore. În 1992, Andrei Pavel îsi adjudeca Roland Garros-ul, iar în 1993 un alt român, Razvan Sabau, reusea sa obtina victoria în turneul de la Wimbledon, la acelasi nivel. În anul 2000, Ioana Gaspar a cîstigat întrecerea de dublu junioare la competitia de Mare Slem din Anglia.
„Tecau are 1,90 metri la 17 ani. Este putin irascibil si nervos, dar daca se vor corecta aceste probleme, tînarul jucator va ajunge un tenisman complet si matur”
Radu Popescu, antrenorul cu care Tecau se pregateste din cînd în cînd la Constanta
„Nu am mai avut de mult un rezultat atît de bun la dublu la acest nivel. Si Mergea, si Tecau vor face cariera daca îsi vor mentine dîrzenia si constiinciozitatea”
Florin Segarceanu, vicepresedinte al FRT