Moise, Ivan cel Groaznic, Napoleon, Rasputin, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Elvis Presley, Bill Clinton si Monica Lewinsky pot fi vazuti la Cluj, in salile Muzeului de arta. sunt cam tepeni, ce-i drept. Dar exista o explicatie: personajele nu sunt plamadite din carne si oase, ci din ceara.
Pâna la inceputul lunii februarie, 26 de figuri reprezentând persoane si personalitati, aduse taman de la sankt Petersburg, pot fi vazute si, daca supraveghetorul nu e atent, chiar atinse, contra a 60 sau 30 de mii de lei (pentru elevi, studenti, militari si pensionari).
Exponate calatoare
Muzeul Figurilor de Ceara din sankt Petersburg, care are in patrimoniu aproximativ 2.500 de exponate, se afla la al doilea turneu prin România, dupa ce anul trecut a expus, la Iasi si Constanta, figuri care exemplificau anomaliile corpului uman. „in acest moment, Muzeul nu are nimic in lucru, iar exponatele, aproape toate, calatoresc prin Europa”, a precizat managerul expozitiei, Marin Betivu, de origine basarabean.
specialistii rusi au nevoie de circa o luna si jumatate pentru a realiza o statuie de ceara, care costa, in medie, 5.000 de dolari. „Cele mai scumpe piese sunt dantura si protezele oculare, care sunt realizate de institutii medicale. Cea mai migaloasa operatiune este implantarea parului – intotdeauna natural. Cele aproximativ 40.000 de fire sunt fixate unul câte unul”, a explicat Betivu. intrebat ce se intâmpla cu figurile mai putin reusite, el a spus ca sunt pastrate pentru a fi expuse „in zone unde oamenii nu sunt atât de pretentiosi”.
Istoria Muzeului rus
Existenta Muzeului se datoreaza unor artisti rusi care, in 1988, au constituit in Leningrad (fosta denumire a orasului sankt Petersburg) o asociatie denumita „Chromes”. Ei si-au dezvoltat propria tehnica de modelare in ceara, deoarece experienta ruseasca in domeniu se pierduse in anii comunismului.
Dupa 2 ani de munca, au reusit sa prezinte prima expozitie, constând in 19 figuri de rusi faimosi care au trait in secolul XVIII, printre care tarul Petru cel Mare si imparateasa Ecaterina a II-a (cea Mare). a doua expozitie a cuprins statui ale membrilor dinastiei Romanov din secolul XIX. Fondurile muzeului au sporit mai ales datorita turneelor din timpul iernii, când figurile erau duse prin toata tara.
A treia colectie, purtând titlul „Rusia: teroare sau democratie?”, le-a adus artistilor din sankt Petersburg notorietate interna si internationala. aceasta cuprindea 20 de statui ale unor oameni politici din a doua jumatate a secolului XIX si secolul XX, printre care liderii sovietici Lenin, stalin, Hrusciov, Brejnev, dar si „reformatorii” Gorbaciov si Eltin.
Opt colectii
Realizarea figurii de ceara a unui personaj istoric debuteaza cu o cautare minutioasa in arhive a descrierilor contemporanilor sai, a eventualelor poze, tablouri, desene si masti. totul, evident, pentru a obtine o cât mai mare asemanare intre infatisarea originala si copie.
acum, Muzeul Figurilor de Ceara din sankt Petersburg, specializat in expozitii itinerante, este impartit in 8 colectii: ISTORIA LUMII (Buda, Socrate, Cleopatra, Alexandru cel Mare, Gingis Han, Confucius, Napoleon s.a.), SCENE BIBLICE (Moise, Irod cel Mare si sotia sa, Salomeea, Cina cea de taina s.a.), SECOLUL XX (Churchill, Roosevelt, Hitler, Einstein etc), MITURILE LUMII (Zeus, Elena din Troia, Minotaurul, Pan etc), ARTA (Da Vinci, Michelangelo, Dali, Chaplin, Elvis, Freddie Mercury, Marilyn Monroe, Schwarzenegger, Louis de Funes, Michael Jackson etc), ISTORIA TORTURILOR SI PEDEPSELOR, ISTORIA RUSIEI SI UIMITOAREA EROTICA.
„Parintele” muzeelor
Cu o vârsta de 11-12 ani, Muzeul din sankt Petersburg este un „boboc” printre institutiile de acest gen. Când spui „figuri de ceara”, oriunde te-ai afla pe glob, gândul te duce imediat la primul si cel mai faimos muzeu al copiilor in marime naturala: „Madame Tussaud’s” din Londra. Infiintat de frantuzoaica Marie tussaud, fosta profesoara de arta la curtea regelui Ludovic al XVI-lea, Muzeul a fost o expozitie itineranta in primele decenii.
In 1835, s-a „asezat” definitiv in capitala angliei. acum, datorita celor peste 400 de copii fidele ale unor celebritati mondiale, este unul dintre cele mai cautate obiective turistice din Londra, cu peste 2,5 milioane de vizitatori in fiecare an. in plus, „Madame tussaud’s” a deschis muzee similare in alte 4 orase: Las Vegas, New York, amsterdam si Hong Kong.
Miliardele de dolari din cont sau milioanele de fani nu sunt conditii suficiente pentru a intra in selectul „club” ale celor care au statuie la „Madame tussaud’s”. De asemenea, o cerere a cuiva pentru a deveni „membru”, ar stârni hazul. Nici o personalitate aflata in viata nu a fost imortalizata decât la invitatia Muzeului.
Unul dintre putinele refuzuri a fost cel al Maicii tereza. Capetele incoronate, cei mai cunoscuti oameni politici ai lumii, gloriile cinematografiei si ale sportului sau „raii” secolului, ca Jack spintecatorul, Hitler sau saddam Hussein, nu lipsesc dintre „gazdele” de la „Madame tussaud’s”. in acest moment, pe glob sunt sute de muzee ale figurilor de ceara, 35 doar in statele Unite. si, cu siguranta, alte sute se vor deschide, câta vreme vederea persoanelor cunoscute si personalitatilor lumii ne va fascina. Chiar daca intâlnirea nu e in carne si oase. Ci doar in ceara. tot e ceva…
Istoria artei in ceara
Societati ancestrale. se presupune ca mortii erau ingropati purtând pe fata masti de ceara care le imitau trasaturile, pentru ca sufletele lor sa fie aparate in timpul calatoriei din lumea cealalta. Egiptul antic. La ritualurile funerare erau folosite zeitati si masti de ceara stilizate – acoperite cu gips, aur sau argint, in functie de rangul persoanei. se credea ca acestea insotesc sufletele in locurile de odihna vesnica si le arata cum sa se reincarneze.
Grecia antica. Papusile copiilor erau facute, in general, din ceara, substanta fiind folosita si pentru statuile unor zeitati prezente la ceremonii religioase. Roma antica. Patricienii tineau in holurile caselor efigii ale inaintasilor, modelate in ceara si colorate ciudat. acestea erau purtate si la procesiuni funerare sau la ocazii festive.
Evul Mediu. intre secolele XIV si XVII, francezii puneau in patul mortului o figurina de ceara imbracata in haine de ceremonie, pe care o omagiau timp de 40 de zile ca si cum ar fi fost vorba de omul insusi. Figurile de ceara ale regilor Frantei strânse la manastirea saint Denis au fost distruse in timpul Revolutiei de la 1789. in secolul XVII, arta sculpturii in ceara s-a desacralizat, iar figurinele, unele executând chiar si miscari mecanice, au devenit nelipsite la târgurile populare.
Elena Nicolae
[Clujenaul]