Hraneste-te corespunzator

Apropo.ro / 18.01.2002, 10:43
Hraneste-te corespunzator
Alimentatia reprezinta un element esential pentru parcurgerea fara probleme a unui traseu montan. Alegerea mancarii adecvate te poate scuti de multe necazuri. Afla de la noi care sunt alimentele pe care trebuie sa le iei cu tine, in ce cantitati si cand trebuie consumate. Astfel, rezerva

Alimentatia reprezinta un element esential pentru parcurgerea fara probleme a unui traseu montan. Alegerea mancarii adecvate te poate scuti de multe necazuri. Afla de la noi care sunt alimentele pe care trebuie sa le iei cu tine, in ce cantitati si cand trebuie consumate.

Astfel, rezerva ta de alimente trebuie sa contina cat mai multe din urmatoarele:
– grasimi animale: unt, carne grasa, untura;
– grasimi vegetale: uleiuri de masline, floarea soarelui, rapita, grau, fasole, mazare, porumb, nuci, migdale;
– proteine: lapte, carne, cartofi, grau, fasole, mazare;
– glucide, hidrocarbonate: zahar, gucoza, dextroza, levuloza, miere, lactoza si maltoza;
– vitamine: vitamina A (antiinfectioasa) se gaseste in ficat, lapte, branza, oua si unt; B1 se gaseste in carne, paine, nuci, alune, mere; B2 (te fereste de peleagra) se gaseste in lapte, branza, carne de vita, etc; C (antiscorbut) se gaseste in carne, branza, cartofi, ridichi, prune, fructe de padure, struguri, smochine; D se gaseste de ou, sardele, etc.

Atentie! Orice abuz in alimentatie, pe timpul drumetiei, conduce la dereglarea metabolismului. De aceea, se impune un consum rational, echilibrat:
– dimineata, la plecare stomacul nu trebuie ingreunat printr-o alimentatie excesiva. Este suficient sa servesti un ceai cu unt sau marmelada, miere, oua moi, biscuiti;
– la popasurile scurte, se pot consuma cantitati reduse de alimente cat mai variate, cu accent deosebit pe dulciuri: zahar, glucoza, bomboane. Evita grasimile si conservele;
– dupa 4-5 ore de mers, se pot consuma alimente mai consistente: carne, branzeturi, grasimi, prajituri, asigurand timpul necesar pentru digestie, de cca. 30 minute, dupa masa. Un popas mai lung dupa un efort prelungit nu este indicat intrucat da posibilitatea fixarii acidului lactic in articulatii, accetuand starea de oboseala;
– in timpul mersului, pe un traseu variat, cu diferente mari de nivel, mai ales iarna, trebuie consumate lichide in cantitati mici, dar foarte des, pentru a inlocui apa pierduta prin transpiratie, evitand deshidratarea. Este bine ca in loc de apa sa folosesti sirop de fructe, sau vara sa consumi rosii proaspete cu multe sare (marina) precum si ceai cald.

Mai este important sa retii ca:
– mierea de albine este un aliment ce se asimileaza direct, fara a comporta un proces de transformare in organism, avand si o actiune dezinfectanta asupra florei intestinale, datorita acidului formic pe care il contie;
– pentru a pastra untul proaspat, fara sa se topeasca, introdul intr-un gogosar sau ardei gras;
– fructele nu trebuie spalat in mod prelunfit, intrucat aceasta duce la mari pierderi de vitamina C si alte substante nutritive solubile in apa, cum sunt: zaharuri, unii aminoacizi si alte saruri minerale;
– in timpul excursiilor, sub nici o forma, nu ai voie sa consumi alcool, intrucat acestea reduc foarte mult capacitatea de effort a organismului, ducand la oboseala si alte simptome negative;
– de asemenea, fumatul, pe munte, este contraindicat.
Sursa:MONT-DELT-MAR