Timișoara da în judecata Guvernul

Apropo.ro / 16.01.2002, 13:52
Timișoara da în judecata Guvernul
Primaria Timișoara are o serie de "gauri" bugetare, care, o data cu noi și noi sarcini "trasate" de Guvern, nu au alta șansa decât sa se largeasca. BANAȚEANUL a aflat de la serviciul Economic al Primariei cum stau lucrurile în acest an. Pe minus Necesarul de

Primaria Timișoara are o serie de „gauri” bugetare, care, o data cu noi și noi sarcini „trasate” de Guvern, nu au alta șansa decât sa se largeasca. BANAȚEANUL a aflat de la serviciul Economic al Primariei cum stau lucrurile în acest an.

Pe minus
Necesarul de ajutor banesc pentru încalzire pe anul în curs este de 47 de miliarde de lei. Din aceasta suma, nu sunt acoperite 20 de miliarde. Asta ar însemna ca, daca nu se întâmpla vreo minune, înca o serie de timișoreni se va debranșa în iarna lui 2002. La capitolul „venit minim garantat”, Timișului i-au fost alocate 86 de miliarde, în condițiile în care, pe tot anul, ar fi nevoie de 120 de miliarde.

Oricum, banii alocați se lasa așteptați. Dupa cum stau lucrurile, și asistenții personali ai personelor cu handicap vor suferi. La dispoziția lor sunt, în acest moment, 14 miliarde de lei, în condițiile în care nevoie ar fi de… 46 de miliarde.

Recensamântul
Primaria a mai primit recent un „cadou”: este obligata sa suporte costurile pentru recensamântul care va avea loc în luna martie a acestui an. Directorul Economic Adrian Bodo a declarat ca, pentru Timișoara, costurile se ridica la 7 miliarde de lei.

El apreciaza ca decizia Guvernului „pica” într-un moment cât se poate de nepotrivit, de vreme ce bugetul Primariei a fost aprobat în luna decembrie a anului trecut, deci nu are cum sa includa costuri pentru recensamânt. Directorul mai spune ca soluția gasita de guvernanți – suplimentarea cu 1,5% a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale – nu este suficienta.
Achtung!
O „atenționare” a premierului Adrian Nastase a pus înca o data pe jar conducerea Primariei Timișoara: „Atrag atenția ca vom trece, în continuare, la autoritațile locale unele termocentrale, cum ar fi: Timișoara, Bacau etc”. Primarul Gheorghe Ciuhandu apreciaza ca aceasta masura ar putea duce la „consumarea” bugetului local pe jumatate (inclusiv subvențiile la energia termica) sau la marirea tarifelor pentru cetațeni.

„Nu pot greva bugetul local și cetațeanul de rând cu sume importante. Noi, autoritațile locale, trebuie sa scoatem castanele din foc!”, concluzioneaza primarul Timișoarei. Supararea lui Ciuhandu vine și din faptul ca autoritațile centrale nu le-au consultat pe cele locale, conform Legii administrației (art. 8).

În judecata
În aceste condiții, autoritațile de la Timișoara se declara în imposibilitatea de a face fața cerințelor Guvernului. Mai mult: viceprimarul Adrian Orza a declarat BANAȚEANULUI ca singura soluție pentru lamurirea problemelor este acționarea Guvernului în judecata, prin atacarea hotarârilor considerate ilegale în contencios administrativ, pe baza articolului 7 din Legea administrației publice locale, în care se precizeaza obligația de asigurare a surselor de finanțare. Ar fi pentru prima data în istoria României când autoritatea centrala este chemata sa dea socoteala în fața instanței de catre forțele locale.

Gheorghe Ciuhandu, primarul Timișoarei
„Daca Guvernul ne da Termoelectrica în brațe fara nici un fel de finanțare, noi nu o vom prelua și nu cred ca este treaba Executivului sa ia decizii în probleme de ordin local”.

Adrian Bodo, directorul economic al Primariei Timișoara: „În aceste condiții, ne vom descurca numai daca renunțam la curațenie, reparații stradale și alte lucruri de acest gen, în favoarea unor chestiuni care nu se vad, cum ar fi subvențiile la energie!”.

Adriana Andronescu
[Timisoreanul]