Pasii strambi ai ministrului

Apropo.ro / 16.01.2002, 08:41
Pasii strambi ai ministrului
De la numirea lui Georgiu Gingaras în functia de ministru al tineretului si sportului a trecut un an si doua saptamîni. În momentul în care s-a implicat personal în crizele din box si sah, Georgiu Gingaras a lasat senzatia de subiectivism La prima conferinta în calitate de demnitar, Gingaras

De la numirea lui Georgiu Gingaras în functia de ministru al tineretului si sportului a trecut un an si doua saptamîni. În momentul în care s-a implicat personal în crizele din box si sah, Georgiu Gingaras a lasat senzatia de subiectivism

La prima conferinta în calitate de demnitar, Gingaras a recunoscut ca singura tangenta pe care o are cu sportul sînt cei cîtiva ani în care, pe vremea cînd era elev, a practicat atletismul, cu specializarea aruncarea sulitei. Tot atunci acesta a mai declarat ca a sperat ca Partidul Social Democrat Român, al carui membru era, sa-i încredinteze portofoliul Ministerului Mediului, domeniu de care se simtea atras prin profesia sa de geolog.

Pe parcursul celor 12 luni de sefie la MTS, Georgiu Gingaras a demonstrat ca poate sa promoveze în sedintele de Guvern acte normative prin care sa sustina financiar sportul, obtinînd la sfîrsitul anului trecut o suplimentare bugetara de 50 de miliarde de lei. De asemenea, a gasit întelegere si pentru modificarea legislatiei aflate în vigoare privind modul în care sînt premiati sportivii si antrenorii care obtin performante în competitiile internationale. A dus la bun sfîrsit si aplicarea Legii Sportului, prin supravegherea corecta a reorganizarii tuturor structurilor sportive.

În schimb, în momentul în care a încercat sa se implice personal în gestionarea crizelor care au aparut în box, sah si atletism, ministrul TS a lasat senzatia de subiectivism sau neputinta, luînd luat decizii care îi depaseau atributiile ori în care nu a tinut cont de regulamentele federatiilor sportive.

Criza „Mihai Leu”

În ianuarie 2001, fostul campion mondial Mihai Leu (foto) a fost ales presedintele Federatiei Române de Box. Acesta a intrat în conflict cu majoritatea membrilor Biroului Federal dupa ce a revenit asupra excluderii din lotul national pentru Mondialele de la Belfast a fratilor Dorel si Marian Simion pentru indisciplina. Ca urmare, în luna mai, Mihai Leu si-a dat demisia din functie, dar si-a retras-o ulterior dupa interventia ministrului Georgiu Gingaras, care si-a aratat astfel public sustinerea. Seful MTS a convocat o noua sedinta de Birou Federal pentru rediscutarea cazului fratilor Simion, în timpul careia însa Mihai Leu a cedat definitiv, desi avea de partea sa conducerea ministerului. Conflictul a fost aplanat abia dupa ce Gingaras l-a numit în functia de presedinte interimar pe inspectorul ministerial Alexandru Stefanescu.

Conflictul Szabo-Beclea

Georgiu Gingaras a încercat sa le împace pe atletele Gabriela Szabo si Violeta Beclea-Szekely dupa ce acestea s-au întors de la Mondialele de sala de la Lisabona, din martie 2001. Cu o luna înainte, Szabo si Beclea s-au dat reciproc în judecata pentru calomnie. Szabo a facut-o pe Beclea „urîta”, iar cealalta i-a raspuns calificînd-o „gîrbovita”.

La cîteva zile dupa ce Federatia Româna de Atletism a esuat în tentativa de a aplana conflictul dintre cele doua vedete, ministrul TS a avut o discutie doar cu Gabriela Szabo în timpul careia a rugat-o pe campioana olimpica si mondiala sa faca ea primul pas. Actiunea lui Gingaras s-a încheiat fara succes, el neputînd sa se întîlneasca si cu Violeta Beclea, care plecase deja din tara.

Repetarea alegerilor la FR Box

Reorganizarea FR Box în conformitate cu Legea Sportului s-a produs cu scîntei, fiind singura federatie sportiva la care s-a dictat repetarea alegerilor pentru functiile de vicepresedinte. Dupa cele doua tururi de scutin organizate la prima Adunare Generala au iesit învingatori Viorel Zamfir si Paul Dobrescu în defavoarea lui Rudel Obreja si a lui Ioan Pop. Imediat dupa sedinta, Obreja a anuntat ca se va retrage definitiv din boxul românesc. A doua zi, acesta a depus însa contestatie la cabinetul ministrului TS, invocînd nerespectarea Statutului. Georgiu Gingaras a anulat alegerile si a cerut repetarea acestora, în urma lor Rudel Obreja si Viorel Zamfir împartindu-si cele doua posturi de vicepresedinte.

Scandalul din sah

În luna septembrie, Georgiu Gingaras a dizolvat Biroul Federal al FR Sah, desi singurul organ abilitat pentru un asemenea demers era Adunarea Generala a federatiei. Prin acelasi ordin, ministrul l-a numit pe Alexandru Crisan (foto) în functia de presedinte. Gingaras si-a motivat cele doua masuri prin „dorinta de a pune capat unui sir îndelungat de acuze si contestari reciproce la nivelul Biroului Federal”.

La scurt timp însa, controversatul sahist Alexandru Crisan a fost penalizat de federatia internationala de specialitate, care i-a retras 42 de puncte ELO, în urma acuzatiilor de trucare a unor partide, moment în care ministrul Gingaras a preferat tacerea. Omul de afaceri Crisan a fost confirmat ca presedinte de Adunarea Generala de alegeri, din 16 decembrie, sedinta fiind însa organizata cu usile închise la Brasov, orasul natal si de resedinta al acestuia.

El a primit 70 de voturi pentru din cele 86 exprimate, dar jumatate dintre sustinatori au reprezentat cluburi de sah înfiintate în urma cu o luna si care nu existau decît juridic. 15 dintre aceste asociatii sportive aveau ca sediu societatea UREX Rovinari, al carui patron este chiar Alexandru Crisan, restul de 20 functionînd în trei apartamente din Bucuresti. Ministrul TS nu a schitat însa nici un gest nici dupa aparitia în ProSport a anchetei prin care a fost dezvaluit modul în care a functionat „masina de vot” a lui Crisan.
Sursa: