Recomandari pentru cazurile de forta majora

Apropo.ro / 12.01.2002, 18:01
Recomandari pentru cazurile de forta majora
Pe timpul deplasarii în strainatate pot surveni o serie de evenimente neprevazute, cum ar fi: Accidente rutiere În caz de accident ușor, completați, împreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispoziție de societațile locale de asigurari, privind producerea

Pe timpul deplasarii în strainatate pot surveni o serie de evenimente neprevazute, cum ar fi:

Accidente rutiere
În caz de accident ușor, completați, împreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispoziție de societațile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notați elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident și mai ales ale societații de asigurare a acestuia și ale șoferului. Daca în urma accidentului sunt raniți, chemați poliția locala, dupa ce ați acordat primul ajutor. Adresați-va pentru sprijin partenerului societații române de asigurari din țara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Fiecare Polița de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din România are înscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde 24 de ore din 24.
Apeleaza numarul de telefon înscris pe polița și urmeaza toate îndrumarile ce îți sunt adresate! Pastreaza documentele de plata pâna la înapoierea în țara unde le vei prezenta societații de asigurare!

Atenție!
Societatea de asigurari nu va rambursa decât cheltuielile justificate în legatura cu evenimentul asigurat.

Așadar, pastrați facturile și notele de plata, în original, privind cheltuielile efectuate, cu specificarea serviciilor la care ai apelat, foaia de observație, cu mențiunile zilnice ale medicului, orice alte documente necesare pentru soluțio-narea cererii de restituire a banilor.

Îmbolnavire
Daca un cetațean român se îmbolna-vește pe timpul calatoriei în strainatate, se poate interna în spital în baza asigurarii de sanatate. În situația în care nu se face dovada unei asigurari de sanatate valabile, trebuie platita spitalizarea, chiar daca situația este una de urgența . Costul unei zile de spitalizare este destul de ridicat (circa 327 dolari/zi, în Austria).

Deces
În cazul decesului unui cetațean român, indiferent de cauza, autoritațile locale se ocupa de eliberarea Certificatului de deces și informeaza Ambasada României. Pentru o eventuala repatriere a corpului neînsuflețit, trebuie sa se apeleze la o firma specializata autohtona sau din țara noastra. Firma în cauza se va ocupa de toate formalitațile, inclusiv de întocmirea documentelor de transport.

În cazul în care rudele persoanei decedate nu dispun de banii necesari repatrierii, în state cum ar fi Austria, de exemplu, autoritațile din localitatea unde s-a produs decesul procedeaza la înhumarea/incinerarea din oficiu.

Furtul, pierderea sau deteriorarea documentelor
Evenimentele de acest gen trebuie reclamate în cel mai scurt timp de la constatare, celui mai apropiat post de poliție sau jandarmerie. Agentul constatator elibereaza o dovada din care rezulta ca faptul reclamat a fost luat în evidența. Acest document este necesar la ambasada, în eventualitatea solicitarii unui pașaport consular, precum și în țara în vederea obținerii altor documente. Trebuie reținut ca în multe țari europene exista asociații umanitare care pot acorda asistența la nevoie (hrana și cazare pâna la întoarcerea în România).

Sursa: www.mi.ro