Înainte de 1990, nu era prea ușor sa prinzi un loc de odihna sau tratament la Buziaș. Cei aproximativ 2000 de turiști din fiecare sezon erau organizați în serii de câte zece zile , iar locurile se vindeau cu câteva luni înainte.
Astazi, o vara întreaga abia aduna cinci sute de turiști. Pline de moloz și crapaturi, multe dintre vilele prospere mai demult sunt astazi adaposturi mizere pentru copiii strazii și cerșetori. Au disparut veverițele , a disparut și bufetul-avion, odinioara mari atracții ale stațiunii. Ca și multe alte stațiuni românești, stațiunea Buziaș murmura numaratoarea inversa pâna la dispariție.
Saraca vila bogata
Unele vile aflate în pragul prabușirii au fost cumparate și renovate de catre persoane particulare. „Stil dival” este una dintre pensiunile particulare situate la marginea parcului central. Ea a fost construita cu 125 de ani în urma și a cunoscut vremuri de glorie și de delin.
Ana Svurchek, patroana pensiunii ,recunoaște: „Acum afacerile nu mai merg cum mergeau pe vremea lui Ceaușescu ; aveam foarte mulți clienți și camerele erau pline. De vina este saracia și lipsa de interes din partea statului care nu investește nimic.”. Pensiunea are 26 de camere, prețul uneia fiind de doua sute de mii de lei pe noapte, iar pentru straini – 20 de euro, inclusiv micul dejun. Din pacate, esențialul lipsește : apa termala.
Monopol
Vilele, pesiunile și hotelurile de stat sunt singurele din stațiune care au izvoare termale. Marea problema a vilelor particulare este ca primaria nu le aproba legarea la un asemenea izvor. Este și cazul pensiunii „Stil dival”, ai carei administratori au depus mai multe cereri de-a lungul anilor. Toate respinse.
Viceprimarul orașului, Damian Hohol, are o explicație simpla : fara monopolul asupra apelor termale, pensiunile de stat ar da faliment.
Primii
Primul muzeu balnear din România se afla la Buziaș și scoate în evidența efectul terapeutic al apelor minerale din Buziaș în afecțiunile cardiovasculare, circulatorii și hipertensiune arteriala.
Conține o colecție de documente cu scop educativ, care ilustreaza istoricul stațiunii, vase din neolitic și ceramica tracica, obiecte de mobilier din sec. al XIX-lea și obiecte sanitare ce au fost folosite în stabilimentele balneare.
Paul Golban
[Banateanul]