Securitatea IT: perspective sumbre

Apropo.ro / 07.01.2002, 13:39
Securitatea IT: perspective sumbre
La finele anului 2001, situatia securitatii IT nu pare deloc incurajatoare. Virusii de calculator si atacurile DoS (denial of service) au devenit atat de banale, incat nu mai constituie nici o noutate, iar managerii de securitate pur si simplu nu mai stiu daca sa se preocupe sau nu de


La finele anului 2001, situatia securitatii IT nu pare deloc incurajatoare. Virusii de calculator si atacurile DoS (denial of service) au devenit atat de banale, incat nu mai constituie nici o noutate, iar managerii de securitate pur si simplu nu mai stiu daca sa se preocupe sau nu de virusii de calculator ori de anthrax.

Studiul „2001 InfoWorld Security Solutions Survey”, publicat in urma cu o luna de analistul InfoWorld, arata felul in care toate aceste incertitudini influenteaza situatia securitatii IT. La efectuarea studiului au luat parte 500 de cititori implicati in determinarea strategiei tehnologice si in achizitionarea de noi tehnologii de catre companiile lor.

Peste jumatate din respondenti au afirmat ca sunt „extrem de ingrijorati” din cauza posibilelor brese de securitate. Insa majoritatea acestora (73%) au declarat ca principala lor preocupare o constituie atacurile cu virusi.

Ceea ce nu e deloc surprinzator, avand in vedere „recolta” bogata de virusi celebri de anul acesta, numele cele mai sonore fiind Nimda si Sircam.

Apararea impotriva acestor pericole se bazeaza in continuare pe metodele de scanare axate pe semnatura, care nu pot fi infectate cu virusi in prima zi de la lansarea acestora pe Internet. Prin urmare, protectia impotriva visusilor depinde, pe de o parte, de noroc si, pe de alta parte, de tipul de software utilizat.

Peste 40% din respondenti si-au exprimat temerile cu privire la furtul de date personale (47%), furtul de date tranzactionale (43%) si accesul neautorizat (42%).

41% din respondenti sunt ingrijorati de atacurile DoS si fraudele financiare. Vandalismul site-urilor Web reprezinta o problema majora pentru 37%.

Peste o treime din respondenti (34%) sunt ingrijorati de furtul de echipamente. In cazul efractiunilor, echipamentul hardware in sine nu reprezinta intotdeauna singurul risc. Produsele media nesecurizate, ca de exemplu discuri sau casete, pot constitui tinte la fel de atragatoare, insa din motive diferite, indicand posibilitatea unui caz de spionaj industrial.

Cea mai mare preocupare a respondentilor pare sa fie atacurile cu virusi. Iar asta din motive bine intemeiate: 44% dintre acestia au raportat ca au fost victimele unor astfel de atacuri in decursul ultimului an.

Insa cine se afla in spatele acestor atacuri? Fostii angajati sau cei actuali au fost invinovatiti de 9, respectiv 6% din respondenti. 39% au declarat ca nu au nici cea mai vaga idee, in vreme ce aproape jumatate (46%) au pus atacurile cu virusi pe seama „hacker-ilor independenti”.

Doar 2% din respondenti au dat vina pe concurenta, 1% pe guvernele straine si 2% pe diverse tipuri de organizatii politice.