Pe lânga creșterea imediata a prețului caselor cu 19%, în urma eliminarii, de la 1 ianuarie 2002, a cotei zero de TVA pentru construcția de locuințe, piața de specialitate se va confrunta cu o creștere a muncii la negru și cu o majorare a prețurilor imobilelor deja construite, alaturi de efectele negative cu care se vor confrunta industria materialelor de construcții, a serviciilor și transporturilor.
„Odata cu creșterea cu 19% a prețului locuințelor ar trebui ca piața, la același volum al construcțiilor, sa suporte acest nou preț. Acest lucru nu se va întâmpla, pentru ca, daca ar fi așa, înseamna ca veniturile celor care sunt consumatori de construcții ar trebui sa creasca cu 19%, fapt mai greu de crezut”, a declarat Dan Ioan Popp, președintele companiei de construcții Impact București.
El spune ca aceasta creștere a prețurilor va trebui suportata de cineva.
„Firma de construcții va fi realista și își va da seama ca, pentru a rezista pe piața va trebui sa reduca prețul. Daca va dori sa reduca prețul, înseamna ca va umbla unde poate. Unde poate cel mai simplu? La alte taxe catre stat, adica la taxele legate de impozitul pe salariu și la CAS. Deci, munca la negru din construcții va exploda”, a mai spus Popp.
El a adaugat ca efectul va fi, pe de o parte, ca statul va câștiga încasând TVA-ul, dar pe de alta parte va pierde o parte din impozitele pe care începuse sa le strânga.
Recesiunea activitații din construcții va avea efecte negative și asupra industriei materialelor de construcții, a serviciilor sau transporturilor.
„E surprinzator faptul ca statul, în aceasta industrie, e platitorul a 30 – 40% din notele de plata. Practic își ia singur banii și platește TVA-ul, pentru ca el este investitor al diverselor lucrari, mutându-i dintr-un buzunar în altul și s-ar putea ca, global, sa piarda”, spune Popp.
Reintroducerea TVA la construcția de locuințe va duce la scumpirea cu circa 60 de dolari a metrului patrat construit, apreciza Gheorghe Polizu, președintele Patronatului Societaților din Construcții.
Polizu susține ca exista posibilitatea ca puterea de cumparare a celor care doresc achiziționarea unui apartament sa se diminueze drastic, ajungându-se, astfel la blocarea relansarii construcției de locuințe.