Cozonacii pot fi umpluți, dupa preferința, și cu rahat de fructe, cu nuci macinate amestecate cu gem acrișor sau cu mac.
Ingrediente
1 kg de faina , 1 kg faina , 4 oua , 4 galbenușuri de ou , 200 g zahar , 500 m, lapte , 100 g unt , 60 g drojdie de bere , coaja rasa de lamaie și portocala , vanilie , sare
Pentru umplutura: , 500 g miez de nuca , 100 g stafide , 2 linguri cacao , 50 m, rom , 200 g zahar , 4 albușuri de ou
Preparare: Faina de buna calitate, bine uscata, se cerne de 2-3 ori înainte de preparare. În bucatarie trebuie sa fie cald, sa nu fie curent de aer, iar ingredientele trebuie sa fie scoase din frigider cu ce, puțin 2-3 ore înainte, pentru a nu fi reci. Se amesteca drojdia cu jumatate din laptele încalzit, puțina faina și se lasa sa creasca. Laptele ramas se amesteca cu zahar, oua, galbenușuri de ou, arome, un praf de sare și se pune totu, în mijlocu, fainii, într-un lighenuș. Se adauga drojdia crescuta și se framanta cam o ora, adaugandu-se treptat unt topit, pana devine aluatu, elastic. Se lasa la crescut aproximativ 40 de minute. Între timp, se dau nucile prin mașina, se amesteca cu 4 albușuri batute spuma, cacao, rom, stafide, zahar. Se porționeaza aluatul, se întinde foaia, se pune la mijloc umplutura, se ruleaza și se așaza în formele unse. Se lasa sa mai creasca 20 de minute. Se unge pe deasupra cu galbenuș de ou diluat cu o lingura de apa, se presara puțin zahar tos și se coace la foc potrivit 40 de minute.
Acasa Magazin