Sindicatul Personalului din Medicina Sportiva din România a remis, luni, un comunicat, în care își manifesta nemulțumirea fața de problemele cu care se confrunta angajații Institutului Național de Medicina Sportiva, în timp ce conducerea instituției susține ca datele prezentate sînt „inexacte”.
Sindicaliștii acuza conducerea INMS ca a încercat sa se opuna creșterilor salariale, în condițiile în care medicii cîștiga 6-7 milioane de lei, iar asistenții medicali 4 milioane.
Directorul INMS, Razvan Bușneag, a negat acuzațiile. „Nu este adevarat ca m-am opus maririlor salariale. De fapt am facut demersuri comune, împreuna cu sindicatul, pentru ca banii sa se acorde sub forma de mariri la salariul de baza și nu sub alte forme, de premieri suplimentare, cum ni se comunicase inițial. Cum am primit aprobarile necesare, am dat drumul la bani”, a declarat Bușneag.
Directorul INMS a adaugat ca își poate susține cu probe și documente fiecare afirmație și a precizat ca salariul mediu al unui medic în instituția pe care o conduce este de 9-10 milioane de lei.
SPMSR acuza conducerea ca a subevaluat personalul, pentru a nu fi nevoita sa mareasca salariile. „N-au fost bani de evaluari și ni s-a dat automat nota 3 (n.r. evaluare de la 1 la 5), ceea ce înseamna ca performanțele noastre nu justifica mariri de salariu. Din luna mai tot facem demersuri pentru a primi suma de 1,6 miliarde lei, de la rectificarea de buget, dar nici pîna acum nu am intrat în posesia banilor”, a declarat președintele SPMSR, Violeta Doncean.
Razvan Bușneag susține ca, în 2004, toți salariații au primit la evaluare note între 4,5 și 5, iar banii de la rectificarea bugetara au fost deja virați, urmînd ca pîna la sfîrșitul anului angajații sa primeasca salariile marite.
Sindicaliștii au acuzat conducerea INMS ca „ia decizii în 2-3 oameni”, în timp ce Bușneag a infirmat acest lucru, susținînd ca orice hotarîre se ia numai în cadrul Consiliului de Administrație.
Printre acuzațiile pe care angajații INMS le aduc conducerii instituției se numara și neincluderea în buget a fondurilor pentru investiții în aparatura medicala performanta, a fondurilor pentru reparații, precum și inexistența unei rețele de calculatoare pentru arhivarea documentelor medicale. Acuzațiile sînt respinse de Razvan Bușneag, care afirma ca a adus aparatura de zeci de mii de euro din donații și sponsorizari.
Sindicaliștii considera ca nu este normala finanțarea pe bani bugetari a controlului medical oferit cluburilor private de fotbal din Divizia A. Bușneag susține ca INMS este obligat prin lege sa efectueze controale gratuite „loturilor olimpice, loturilor naționale și echipelor de fotbal din Divizia A, din București”. Restul divizionarelor A își platesc controalele la INMS.
Reprezentanții SPMSR cer, printre altele, „reînființarea rețelei de medicina sportiva desființata în mod abuziv în 1996”, precum și „cuprinderea medicinei sportive în legea asigurarilor de sanatate”, pentru ca medicii din aceasta ramura medicala sa poata elibera rețete compensate și sa faca trimiteri catre specialiști.
Conducerea INMS a afirmat ca aceste solicitari sînt întemeiate și ca s-au facut deja demersuri pentru remedierea acestor probleme. „Și noi sîntem interesați sa se încheie contracte cu CNSAS, dar pentru acest lucru e nevoie de modificarea legii. În 1999 s-a considerat ca medicina sportiva are un rol preventiv, nu curativ, de aceea nu a fost inclusa în legea asigurarilor de sanatate, ceea ce, dupa parerea mea, a fost o eroare”, a declarat Bușneag.
SPMSR propune, din cauza „lipsei totale de dialog între conducere, Consiliul de Administrație și salariați, alcatuirea unei comisii care sa fie însarcinata cu rezolvarea situației anormale în care se afla aceasta specialitate medicala”. Comisia ar trebui sa fie formata din reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sport, ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român și medici din cadrul sindicatului de medicina sportiva, „pentru a discuta reorganizarea dupa principiul rețelelor medicale ale Ministerului de Interne Transporturilor, MApN, în specificul domeniului nostru: sportul”, se precizeaza în comunicat.
Sindicaliștii au amenințat ca din 2005 vor iniția „deschiderea unui conflict de interese”, daca solicitarile nu le vor fi soluționate. Din cei aproximativ 130 de salariați ai INMS, peste 80 sînt afiliați la SPMSR, potrivit declarațiilor președintelui, Violeta Doncean.
Razvan Bușneag s-a aratat surprins de faptul ca din comisia propusa de sindicaliști nu ar trebui sa faca parte și un reprezentant al conducerii institutului. Directorul INMS a adaugat ca s-a simțit lezat de comunicatul sindicaliștilor, pe care îl considera „tendențios” și ca se gîndește și la varianta unei acțiuni legale împotriva SPMSR, pentru „afirmații calomnioase”.Â
Mediafax