Adunarea Generala a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), întrunita, luni, a decis înlocuirea Consiliului LPF cu Comitetul Executiv al LPF, din care vor face parte zece persoane, a anunțat secretarul general Valentin Alexandru, în cadrul unei conferințe de presa.
„În cadrul AG a fost aprobata înlocuirea Consiliului LPF cu Comitetul Executiv al LPF, din care vor face parte zece persoane, opt reprezentanți ai cluburilor, prin rotație în fiecare an calendaristic, președintele LPF și secretarul general. În cazul în care este egalitate de voturi, votul decisiv va aparține președintelui LPF. Conform tragerii la sorți, primii opt membri în CE al LPF sînt : FC Argeș, FC Național, Steaua București, Poli AEK Timișoara, Sportul Studențesc, Gloria Bistrița, Apulum Alba Iulia și FCM Bacau”, a precizat Alexandru, care a menționat ca AG a avut pe ordinea de zi modificarea statutului în funcție de modificarile statutului FRF și diverse.
De asemenea, Alexandru a anunțat ca a fost aprobata înființarea unui Comitet de Urgența al LPF, care se va ocupa de probleme administrative. El va fi format din cinci persoane, președintele LPF, secretarul general, cei doi vicepreședinți ai LPF și directorul economic al LPF. „Daca pîna acum LPF stabilea listele cu observatorii de joc și de arbitri, de acum înainte le va stabili doar pe cele cu observatorii de joc, ceilalți urmînd sa fie numiți de Comisia Centrala a Arbitrilor (CCA). S-a adoptat denumirea de comisii FRF, din care vor face parte cîte doi reprezentanți ai LPF și trei ai FRF. Litigiile se vor judeca la LPF, iar taxele și penalitațile merg la FRF”, a afirmat Alexandru.
În ceea ce privește conflictul dintre cluburile Steaua, Dinamo și Rapid și LPF privind drepturile de televizare, Alexandru a afirmat ca LPF va face o întîmpinare catre FRF, deoarece, în conformitate cu statutul ligii, nici un membru afiliat nu are voie sa acționeze în instanța organizația din care face parte. „Legile sînt facute ca sa fie respectate. În litigiul nostru cu FRF, noi am așteptat un raspuns de la ANS, care a spus ca statutul FRF este regulamentar și noi ne-am retras plîngerea. O minoritate nu poate învinge o majoritate, mai ales cînd a intrat de bunavoie în respectiva asociație. Au fost propuneri ca, daca cele trei cluburi nu-și retrag plîngerea, ele sa nu mai faca parte din CE al LPF. Regulamentar cluburile nu au dreptul sa se adreseze instanței. Președintele clubului CFR Cluj, Iuliu Mureșan, ar fi vrut sa propuna o liga separata, dar daca cele trei cluburi sînt nemulțumite sa-și faca ele o liga separata, așa s-a pus problema. Am cazut de acord ca pîna la lamurirea situației sa nu luam o masura drastica împotriva acestor cluburi”, a spus Alexandru.
Valentin Alexandru a declarat ca prețul obținut de LPF în privința drepturilor de televizare este cel mai mare din Europa de Est. „Este mai mare chiar decît și la ruși, asta în condițiile în care la noi un club mai bogat are un buget de 3-4 milioane de dolari, iar la ei 30-40 de milioane de dolari”, a afirmat Alexandru.
Secretarul general al LPF a precizat ca președintele FC Rapid, Dinu Gheorghe, și administratorul delegat al FC Dinamo, Cornel Dinu, care sînt reprezentanții LPF în CE al FRF, au solicitat ca cele doua grupari sa nu faca parte din primul organism de conducere al CE al LPF.
La AG a LPF au fost invitați directorul școlii de antrenori, Mircea Radulescu, președintele CCA, Ion Craciunescu și medicul echipei naționale Pompiliu Popescu. „Aceștia au vorbit despre calitatea antrenorilor, a arbitrajului și a actului medical”, a afirmat Alexandru, care a menționat ca în cadrul AG s-a aprobat și bugetul pe 2005.
Președintele LPF, Dumitru Dragomir, nu a participat la toata ședința AG, el fiind la Parlament, unde a depus juramîntul.
Singurul club care nu a fost reprezentat la ședința AG este Apulum Alba Iulia.
Mediafax