Procurorii au restituit polițiștilor dosarul în care fotbalistul dinamovist Dorin Semeghin a fost acuzat ca a condus baut, decizia fiind luata dupa ce, în urma recalcularii, nivelul alcoolemiei s-a situat sub limita de 0,8 la mie, prevazuta de lege pentru constituirea unui dosar penal.
Evaluarile facute de medicii legiști în baza primei probe de sînge recoltate dupa accidentul din luna mai indicau faptul ca Dorin Semeghin avea o alcoolemie de 1,65. Potrivit unor surse judiciare, examenul facut la o ora de la prima evaluare arata o alcoolemie de 1,6 la mie.
Surse din Poliție au precizat, luni, pentru MEDIAFAX, ca polițiștii au cerut procurorilor scoaterea de sub urmarirea penala a fotbalistului dinamovist dupa ce, la recalcularea alcoolemiei, s-a stabilit ca acesta avea, în momentul accidentului, o concentrație de alcool în sînge sub 0,8 la mie.
Un astfel de nivel presupune – conform legislației rutiere – ca dinamovistul nu a comis infracțiunea de conducere sub influența bauturilor alcoolice (pedepsita cu închisoarea de la unu la cinci ani), ci este pasibil de alte sancțiuni.
”Polițiștii au dispus începerea urmaririi penale împotriva fotbalistului. Potrivit legii, pentru ca recoltarea probelor de sînge a fost facuta dupa mai mult de o ora, este obligatorie o reevaluare, pentru a se stabili exact nivelul alcoolemiei în momentul producerii accidentului”, a adaugat sursa citata.
Potrivit aceleiași surse, ținînd cont și de declarațiile jucatorului cu privire la ce a mîncat și a baut înainte de accident, medicii legiști au stabilit ca acesta avea o alcoolemie de sub 0,8 la mie.
Prim-procurorul adjunct al Parchetului Tribunalului București, Marius Iacob, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca procurorii au dispus restituirea dosarului Brigazii de Poliție Rutiera, pentru a vedea care din cele doua raporturi de expertiza privind alcoolemia fotbalistului indica nivelul real. Â
Marius Iacob a precizat ca procurorii au respins cererea Poliției de scoatere de sub urmarire penala a fotbalistului, avînd în vedere diferența prea mare dintre cele doua valori ale alcoolemiei.
Poliția româna nu dispune de aparatura care sa permita, în caz de accidente, masurarea alcoolemiei unui șofer și furnizarea unui rezultat care sa fie admis ca proba în instanța. Acest echipament – care se afla în dotarea echipajele de poliție din Germania, spre exemplu – este foarte scump și sofisticat, avînd probabil un preț de cîteva zeci de mii de euro, a declarat agenției MEDIAFAX Dan Dermengiu, directorul Institutului Național de Medicina Legala (INML) „Mina Minovici” din București.
Potrivit sursei citate, în condițiile în care alcoolemia nu poate fi stabilita pe loc, apar, în mod firesc, mai multe probleme de interpretare.
De exemplu, din momentul producerii unui accident rutier și pîna cînd este efectuat testul de alcoolemie la INML, trece în general o ora și jumatate, chiar doua. Calculul alcoolemiei presupune o ecuație foarte sofisticata, fiind luate în calcul mai multe aspecte (cînd și ce fel de alcool a baut, daca și ce anume a mîncat, cînd a mîncat). Viteza cu care alcoolul trece în sînge este și ea diferita, în funcție de puterea de absorbție a acestuia.
În general, dupa ce un om a baut, alcoolemia în sîngele lui crește, apoi exista un interval în care aceasta ramîne neschimbata, dupa care alcoolul începe sa se elimine progresiv, a explicat doctorul Dermengiu. În general, jumatate din rezultatele alcoolemiei au valori mai mici la doua ore de la accident, iar într-un procent similar de cazuri se arata valori mai mari.
Practic, în lipsa unor echipamente care sa înregistreze fara echivoc alcoolemia cît mai rapid dupa accident, aceasta valoare nu poate fi determinata exact, mai ales ca legea nu limiteaza numarul recalcularilor.
Fotbalistul dinamovist Dorin Semeghin, a fost implicat, în dimineața zilei de 16 mai 2004, într-un accident de circulație, autoturismul jucatorului fiind proiectat, din cauza vitezei, în zidul Hotelului Erbașu din București. Medicii legiști au stabilit dupa recoltarea primei probe de sînge ca Semeghin avea o alcoolemie de 1,65, alcoolemia la a doua recalculare fiind de 1,6.
Mediafax