Departamentul American al Energiei intentioneaza sa publice rezultatele testului efectuat, care vor plasa supercomputerul Blue Gene/L creat de IBM ca cel mai rapid supercomputer din lume.
Potrivit unor surse falimiliare testului, agentia va anunta ca Blue Gene/L a inregistrat mai mult de 70 de trilioane de calculatii pe secunda, sau 70 de teraflopi. Masurarea vitezei de operare s-a facut in laboratorul IBM din Rochester, Minn., unde este pastrat sistemul pana anul viitor, cand va fi mutat in laboratorul Lawrence Livermore National Laboratory al agentiei, din California.
Rezultatele sunt dezvaluite doar cu cateva zile inainte de lansarea listei Top500, in 8 noiembrie. Oficialii din administratia Statelor Unite au fost uneori deranjati de faptul ca supercomputerul japonez Earth Simulator, creat de NEC, a fost pana in iunie 2002 cel mai puternic supercomputer din lume, cu o viteza de 35.9 teraflopi.
Cursa vitezei este mai mult decat un exercitiu de crestere a mandriei nationale. Spenser Abraham, Secretarul Energiei a declarat ca supercomputerele sunt o necesitate pentru ca Statele Unite sa-si pastreze preeminenta stiintifica.
Performanta Blue Gene/L a surclasat un record anuntat saptamana trecuta de Silicon Graphics, care a spus ca supercomputerul Columbia construit pentru NASA, a inregistrat o viteza de 42.7 teraflopi. Un alt test efectuat la intreaga configuratie a realizat o viteza de 51.9 teraflopi, desi rezultate nu au fost anuntate public.
Cu aceasta performanta, Columbia va ocupa locul doi in lista Top500. Supercomputerul Columbia este asteptat sa creasca acuratetea previziunilor meteorologie pe 5 zile, de la 78% la 90%.
In ciuda interesului pentru Top500, organizatorii acestei liste recunosc sc baza sa de masurare, testul Linpack, este una convenabila, dar un instrument de masurare a pefomantei incomplet. Detinatorii supercomputerelor trimit rezultatele testelor de performanta organizatiei, care publica rezultatele de doua ori pe an.
Blue Gene/L nu este singurul sistem IBM inclus in lista. Big Blue a trimis rezultatele unui test pentru un sistem creat pentru Universitatea din Barcelona, care a atins o viteza de 20.5 teraflopi. Hewlett-Packard detine suprematia pe piata sistemelor de inalta performanta, dar IBM castiga teren.
Sursa: ZDNet, preluat de SmartNews.