Cremele cosmetice utilizate de femeile romane erau destul de asemanatoare celor folosite în prezent, arata cercetatorii care au analizat o cutie de unguent gasita la Londra în timpul sapaturilor la un templu din secolul al II-lea d. Hr, transmite AFP.
Cercetatorii britanici de la Universitatea din Bristol arata într-un studiu ce va fi publicat joi de revista Nature ca „femeile la moda de la Roma doreau sa aiba o piele alba” și ca acest unguent botezat Londinium trebuia sa serveasca de fond de ten.
Richard Evershed și echipa sa au ajuns la concluzia ca aceasta crema de culoare alba era facuta din grasime animala (bovina sau ovina), amidon și oxid de staniu (cositor) și ca avea o consistența ușor granulata.
Oamenii de știința au combinat aceste ingrediente și au descoperit, folosind crema rezultata, ca aceasta lasa pe epiderma un fel de pudra alba fina. Aceasta proprietate este data de amidon, utilizat în acest scop și de produsele cosmetice din zilele noastre.
Tenul alb era la moda printre aristocratele romane, care obțineau în general acest efect folosind acetatul de plumb. Pe teritoriul actual al Marii Britanii, acetatul de plumb era însa înlocuit cu succes de un compus pe baza de staniu care se gasea din belșug în Cornwall, au aratat autorii studiului.
Staniul, subliniaza ei, nu poseda nici o virtute medicala și singura sa funcție era probabil aceea de pigmentare. De altfel, la un moment dat, staniul a început sa fie preferat plumbului pentru ca nu prezenta nici un pericol pentru sanatate. Dimpotriva, în secolul al II-lea d.Hr. începusera sa fie descoperite efectele nocive ale plumbului.
Recipientul cu crema gasit la Londra este singurul din aceasta perioada descoperit intact pîna în prezent. Recipientul are un diametru de 60 de milimetri și o adîncime de 52 de milimetri.
Mediafax