Alzheimer, boala uitucilor

Apropo.ro / 05.10.2004, 15:07
Alzheimer, boala uitucilor
E normal ca, la batranețe, sa ne lase memoria. Dar care ar fi limita uitarii e greu de stabilit. Numai medicii sunt în masura sa traseze o linie în aceasta privința. Totuși, poți face ceva și tu: orice tulburare de memorie trebuie sa te alarmeze și sa te

E normal ca, la batranețe, sa ne lase memoria. Dar care ar fi limita uitarii e greu de stabilit. Numai medicii sunt în masura sa traseze o linie în aceasta privința. Totuși, poți face ceva și tu: orice tulburare de memorie trebuie sa te alarmeze și sa te determine sa consulți un specialist.

Cel puțin o persoana din zece cu varste peste 65 de ani, și aproape jumatate din cei care au peste 85 de ani sufera de aceasta boala. Pe plan mondial, se estimeaza ca între 15 și 25 milioane de varstnici sunt afectați de demența – boala Alzheimer reprezentand cea mai întalnita forma a acesteia.

Sa traiești, dar sa uiți ca traiești…
Alzheimer este o boala incurabila, care distruge treptat celulele neuronale. Pacienții afectați încep sa aiba probleme de memorie, tulburari comportamentale, precum și pierderea capacitații de a îndeplini activitațile zilnice. Unii uita cele mai mici gesturi, pe care altadata le faceau automat: sa țina tacamurile în mana, sa se întoarca la domiciliu, sa-și spuna numele… Statisticile arata ca, în medie, o persoana bolnava de Alzheimer mai traiește 8-10 ani dupa apariția primelor simptome.

Asta nu înseamna ca nu exista supraviețuitori și dupa aceasta perioada. Diagnosticate și tratate în stadiile incipiente ale bolii, aceste persoane pot trai înca 20 de ani. Un diagnostic precoce și precis, alaturi de un tratament continuat pe termen cat mai lung sunt singurele speranțe ale pacienților și ale familiilor lor. Oricum, ușor nu e nici pentru cel în cauza care, în momentele sale de luciditate realizeaza ce s-a întamplat cu el, și nici pentru apropiați, care trebuie sa depuna un mare efort pentru a-l îngriji corect.

Demența nu are preferințe
În urma mai multor studii de specialitate s-a constatat ca oricine poate fi afectat de flagelul numit demența, indiferent de sex, de nivelul de educație sau de stilul de viața. Foarte multe cazuri sunt diagnosticate tarziu, iar asta înseamna privarea persoanei bolnave de un tratament adecvat, care i-ar îmbunatați viața. Demența este un termen general pentru o serie de afecțiuni cerebrale degenerative și progresive, care deocamdata nu pot fi vindecate. Cele mai frecvente tipuri de demența sunt Boala Alzheimer și demența vasculara.

Pe langa tratamentul medicamentos, persoanele cu demența au nevoie de servicii de îngrijire comunitare – centre de zi, îngrijire la domiciliu. Din nefericire, la noi serviciile postdiagnosticare sunt aproape inexistente. Ele ar trebui sa includa informare, sprijin emoțional, consiliere pe probleme financiare și de legislație.

Grupuri de suport, în sprijinul familiei
Daca ai în familie un bolnav cu Alzheimer, trebuie sa știi ca și tu ești expusa unui risc crescut de boala, de depresie etc. De aceea, e bine sa apelezi la un grup de suport. Acestea se adreseaza membrilor de familie, care au în grija persoane cu demența, precum și asistenților personali, care doresc sa-și completeze informațiile cu privire la Boala Alzheimer.

Practic, grupurile de suport constau în întalniri saptamanale cu membrii de familie, în cadrul carora se încearca redefinirea experiențelor stresante, astfel încat acestea sa devina mai ușor de înțeles și de rezolvat. Grupurile sunt conduse de catre un coordonator care poate fi medic, psiholog, asistent medical ori social.

Tratamentul doar stagneaza evoluția nefasta a bolii
Aricept este medicamentul cel mai prescris în întreaga lume pentru pacienții afectați de aceasta boala. Este disponibil și la noi, fiind singurul produs aprobat pentru tratamentul mai multor tipuri de demențe, de la Boala Alzheimer la demența vasculara. Dar prevenirea ramane cel mai bun leac. În acest sens, Societatea Romana Alzheimer (SRA) și compania farmaceutica Pfizer Romania vor derula, timp de 8 luni, o campanie naționala de educare și informare asupra Bolii Alzheimer „Sa nu-i uitam pe cei ce uita”.

Știai ca…
* pe data de 21 septembrie se sarbatorește Ziua Internaționala Alzheimer?

* s-a înființat o linie telefonica gratuita (0800.88.44.22), la care poți afla informații despre cel mai apropiat loc unde bolnavii se pot adresa pentru diagnostic și tratament?

* exista un site al Societații Romane Alzheimer www.alz.ro, pe care-l poți accesa pentru a afla detalii?