A fost un week-end de cosmar pentru PSD, marcat de huiduieli si gafe monumentale. Ponta s-a apropiat de culmea ridicolului candidand de unul singur si fiind reales triumfal in fruntea TSD, subtirele nostru ministru de externe l-a confundat pe scriitorul (si matematicianul) Lewis Caroll cu atletul Carl Lewis, dupa care, in foame de imagine, s-a dus la BCR Open Romania pentru a fiÂ… huiduit, Iliescu a fost primit ostil, cu fluieraturi si proiectile diverse la Montreal, unde a dezvelit statuia lui Eminescu din proaspat infiintata Piata a Romaniei.
Si aici ma opresc, pentru ca despre statuie vreau sa scriu, nu despre pataniile partidului de guvernamant.
Opera lui Vasile Gorduz a nascut o serie de controverse, multi romani aratandu-se oripilati de sculptura; opinie separata au facut ministrul Culturii si Andrei Plesu. Razvan Theodorescu nu s-a abtinut sa nu-i jigneasca la Montreal pe contestatari, spunand ca numai intelectualii pot pricepe viziunea artistica a lui Gorduz, Plesu si-a expus parerea civilizat in Dilema Veche.
Dar ce are statuia cu pricina atat de socant incat sa nemultumeasca o intreaga comunitate de romani din diaspora si sa-i faca pe canadieni sa creada ca este vorba de o reprezentare a Â… Elenei Ceausescu?
Ei bine, Eminescu este infatisat descult, in camasa lunga de spital, cu capul dat pe spate, cu privirea ratacita, de nebun si cu mainile intinse parca a cerseala. Nici urma din Eminescu pe care-l stiam cu totii din manualele scolare, cu fruntea inalta, parul dat pe spate si privirea patrunzatoare. Ministrul Culturii ne da asigurari ca viziunea sculptorului a fost inspirata din Oda in metru anticÂ…
Hm, nu stiu din ce s-a inspirat artistul si nici critic de arta nu sunt, dar imaginile vazute la televizor nu mi-au placut. Ele mi-au intarit parerea ca dupa Â’89 parca vrem sa aratam strainilor numai ceea ce avem noi mai urat, ca un reflex, poate, al faptului ca in perioada comunista toate erau bune, frumoase si rozÂ…
Cand vorbesc de Francois Villon francezii ii apreciaza opera si incearca sa treaca sub tacere faptul ca de fapt poetul a fost un vagabond si un nelegiuit, polonezii spun ca Chopin a fost indragostit de George Sand, incercand sa omita ca scriitoarea l-a tinut sub papuc pe compozitor si ca i-a cam tocat viata, italienii aproape ca nu vor sa recunoasca faptul ca Michelangelo a fost homosexualÂ…Francezii, polonezii si italienii apreciaza opera lasata de cei trei, nu slabiciunile omenesti, prefera sa vada partea luminoasa, nu cea intunecataÂ…Si exemplele pot continuaÂ…
Numai noi, romanii, ne-am trezit ceva mai cu mot, repet, dupa Â’89. Dupa ce vreme de 50 de ani nimic nu era rau si urat in tara asta, dupa Â’89 am trecut in extrema cealalta.
Stim cu totii ca Eminescu a avut o viata zbuciumata si un sfarsit mizer, dar sa te mandresti in fata unor straini cu asa ceva mi se pare cam mult. Dupa ce ca ne-au lipit tot felul de etichete, cum credeti ca ne vor taxa acum, cand ceea ce este mai reprezentativ in Romania este un poet nebun si bolnav de sifilis?
Si cum credeti ca vor interpreta mainile intinse a cerseala? Inca nu au trecut pirandele oceanul, dar cand o vor face, canadienii cu siguranta vor avea o revelatieÂ…
In loc ca Ministerul Culturii sa faca eforturi pentru ca opera lui Eminescu sa fie tradusa in cat mai multe limbi si sa incerce sa o popularizeze, a preferat sa dea bani pe o statuie controversata si care ne aduce deservicii ca imagine. Pentru ca, nu uitati, opera iesita din mainile lui Gorduz e amplasata in nordul continentului american, cel atat de obsedat de imagine!
Acum raul a fost facut si comentariile par a fi de prisos. Vorba presedintelui Iliescu: traim intr-o democratie originalaÂ… care scoate capul acolo unde te astepti mai putin, zic eu.
Iulia Neacsu
P.S. Linkuri pentru cei care vor sa vada statuia: http://parerea.com/eminescu/ si http://www.paginiromanesti.com.