Montoya îl considera pe Senna cel mai bun pilot din istorie

Apropo.ro / 16.09.2004, 10:40
Montoya îl considera pe Senna cel mai bun pilot din istorie
Pilotul columbian Juan Pablo Montoya, prezent, miercuri, la București, a declarat ca în opinia sa cel mai bun pilot din istoria Formulei 1 este brazilianul Ayrton Senna, decedat pe 1 mai 1994, în urma unui accident produs în timpul Marelui Premiu al statului San Marino. Întrebat daca

Pilotul columbian Juan Pablo Montoya, prezent, miercuri, la București, a declarat ca în opinia sa cel mai bun pilot din istoria Formulei 1 este brazilianul Ayrton Senna, decedat pe 1 mai 1994, în urma unui accident produs în timpul Marelui Premiu al statului San Marino.

Întrebat daca pilotul german al echipei Ferrari, Michael Schumacher, de șapte ori campion mondial, este cel mai bun pilot din istoria Formulei 1, Montoya a raspuns: „Dupa parerea mea, Senna este cel mai mare pilot din istoria Formulei 1”.

Montoya a precizat ca Schumacher este un pilot foarte valoros. „Nu este nimic de facut împotriva lui Schumacher, dar, în acest sezon, în urma lui pot spune ca a fost o competiție «tare»”, a spus pilotul columbian.

Potrivit presei internaționale, Kimi Raikkonen a afirmat ca nu-l intereseaza venirea lui Montoya la echipa sa, McLaren-Mercedes, din sezonul viitor. Referitor la aceasta afirmație, Montoya a spus ca nu-l considera pe pilotul finlandez un rival. „Atît eu, cît și Kimi vom încerca sa ne facem bine treaba împreuna. Vom încerca sa-l învingem pe Schumacher. Vom concura împotriva lui, nu unul împotriva celuilalt”, a afirmat Montoya.

Întrebat ce motivație mai are pentru ultimele trei curse ale sezonului, știut fiind faptul ca de anul viitor va parasi echipa Williams-BMW pentru McLaren, Montoya a spus: „Eu conduc din placere și îmi doresc sa dau tot ce am mai bun pentru echipa mea actuala, chiar daca anul viitor voi pilota pentu McLaren. Îmi place sa pilotez și nu vreau sa ratez șansa de a cîștiga, daca se poate”.

Juan Pablo Montoya a menționat ca monopostul pe care a concurat în sezonul 2004 la Williams-BMW nu se poate compara cu cel al echipei Ferrari. „Anul acesta nu am avut o mașina foarte competitiva. Sigur, este una rapida, însa împotriva celor de la Ferrari este extrem de greu. Nu este vorba de puncte slabe la mașina noastra, însa timp de șapte curse noi nu am adus nimic nou, în timp ce alte echipe au facut acest lucru. Avem o mașina mai buna decît au alte echipe, dar nu la fel de buna precum are Ferrari”, a menționat Montoya.

Pilotul columbian a precizat ca se simte bine în România, o țara unde i-ar placea sa revina. „Sînt pentru prima oara în România și ma simt bine aici. Voi calatori mult în perioada urmatoare, în Germania, în China. România este un loc fantastic, unde aș vrea sa revin”, a spus Montoya.

Juan Pablo Montoya a declarat ca nu s-a gîndit niciodata sa renunțe la automobilism. „Am avut și eu destule accidente în cariera, dar nu m-am gîndit niciodata sa renunț. Se mai întîmpla accidente. Ele fac parte din sport, dar din fericire pentru mine am ieșit teafar din toate”, a subliniat pilotul.

Montoya, care pe data de 20 septembrie va împlini 29 de ani, a menționat ca și-ar dori drept cadou o victorie în Marele Premiu al Chinei, a XVI-a etapa a Campionatului Mondial de Formula 1. „Nu ma aștept la vreun cadou special, pentru ca atunci voi fi în China la Beijing și Shanghai, așa ca de ziua mea voi munci. Îmi doresc însa o victorie în Marele Premiu al Chinei”, a spus Montoya.

Pilotul columbian a afirmat ca una dintre cele mai speciale  victorii obținute în cariera este cea din Marele Premiu al Germaniei, desfașurat pe circuitul de la Hockenheim. „Fiecare moment din cariera mea are un loc special în inima mea. Participarea la karting, prima cursa pe care am cîștigat-o în campionatul Cart din SUA, victoria de la Monte Carlo. Una dintre cele mai speciale este însa ultima mea victorie, cea de la Hockenheim, unde am cîștigat în fața suporterilor lui Michael Schumacher”, a precizat Montoya.

Întrebat ce parere are despre înotatoarea româna Camelia Potec, care a asistat, duminica, la Marele Premiu al Italiei, Montoya a raspuns: „Parea foarte prietenoasa și este binevenita și la alte curse. Și ea este o sportiva care face totul pentru a cîștiga”.

Columbianul Juan Pablo Montoya se afla pentru o zi în România, la invitația companiei Allianz-Țiriac Asigurari, partener local al grupului Allianz care sponsorizeaza echipa de Formula 1 Williams-BMW. La conferința de presa organizata cu ocazia prezenței lui Montoya la București au mai participat Peter Phillips, reprezentant al echipei Williams-BMW, Cristian Constantinescu, director general Allianz-Țiriac Asigurari, și Marius Onofrei, reprezentant al Allianz-Țiriac Asigurari.

Montoya va parasi România joi, la prînz.

Montoya s-a nascut la Bogota, pe 20 septembrie 1975 și a participat pentru prima data într-o cursa de karturi la vîrsta de cinci ani, trei ani mai tîrziu devenind campion național la karting, la grupa rezervata copiilor. În 1990 și 1991, cucerește titlul de campion mondial la karting. În 1997, Montoya debuteaza în Formula 3000, ocupînd locul doi la ediția din acel an. Tot în acea perioada, columbianul testeaza pentru echipa de Formula 1 Williams și, în sezonul urmator, cîștiga titlul mondial la Formula 3000, cu echipa Super Nova. Un an mai tîrziu, Montoya devine cel mai tînar pilot care cîștiga Campionatul Cart din SUA, cu șapte victorii și șapte „pole position”, iar, în 2000, ocupa primul loc în celebra cursa de 500 de mile de la Indianapolis.

Din 2001, Montoya concureaza pentru Williams BMW, în locul britanicului Jenson Button, în Campionatul Mondial de Formula 1, debutînd în cursa de la Melbourne. În primul sezon, ocupa locul șase în clasamentul piloților, reușind o victorie la Monza și primul loc pe grila de start la Hockenheim, Spa și Monza. În 2002 și 2003, columbianul este printre principalii protagoniști ai „Marelui Circ”, ocupînd de fiecare data locul trei în clasamentul piloților. Cel mai bun sezon al sau poate fi considerat cel de anul trecut, cînd s-a luptat pîna în ultimele etape pentru titlul mondial cu germanul Michael Schumacher și cu finlandezul Kimi Raikkonen. În acel sezon, Montoya a urcat la trei numarul victoriilor sale de etapa în Formula 1, dupa reușitele de la Monte Carlo și Hockenheim.

La sfîrșitul acestui sezon, contractul sau cu Williams BMW expira, din 2005 urmînd sa piloteze pentru echipa McLaren-Mercedes.

Montoya este casatorit cu Connie, mai are un frate și doua surori și are reședința la Monte Carlo și la Oxford.

Mediafax