8 motive cosmetice pentru a te lasa de fumat

Apropo.ro / 03.09.2004, 13:05
8 motive cosmetice pentru a te lasa de fumat
Chiar daca fumatul este considerat un obicei cool, ar fi bine sa lași deoparte țigara. Altfel, riști sa ai, la 30-40 de ani, riduri precum Elizabeth Taylor la 60 (dupa "n" operații estetice), un ten palid r la Greta Garbo (în zilele ei proaste) și o mustața r la

Chiar daca fumatul este considerat un obicei cool, ar fi bine sa lași deoparte țigara. Altfel, riști sa ai, la 30-40 de ani, riduri precum Elizabeth Taylor la 60 (dupa „n” operații estetice), un ten palid r la Greta Garbo (în zilele ei proaste) și o mustața r la Eroll Flyn. Iata cateva din consecințele vizibile (și, din pacate, destul de rapide) ale fumatului.

Mai multe riduri profunde
Nicotina ataca fibrele elastice ale epidermei, tenul pierzandu-și suplețea și vigoarea. Intoxicația organismului cu nicotina poate duce la ridarea pielii, în special în zonele în care aceasta este mai sensibila.

Deshidratarea pielii
Fumatoarele au tenul mai uscat deoarece vasele sangvine se sclerozeaza (se îngusteaza lent), iar hranirea epidermei nu se mai efectueaza corespunzator. De asemenea, epiderma este oxigenata defectuos, din cauza expunerii la fumul de țigara.

Schimbarea nuanței tenului
Secreția de sebum se diminueaza, activitatea glandelor sebacee fiind perturbata. Pielea își pierde stralucirea naturala și culoarea tenului devine galbui-cenușie.

Creșterea pilozitații
Hranirea și oxigenarea necorespunzatoare a pielii, precum și carențele de substanțe vitale, cauzate de fumat, duc la creșterea pilozitații, puful de pe fața devenind mai abundent decat în mod normal.

Devitaminizarea pielii
Capacitatea de aparare a pielii se micșoreaza, pielea fiind mult mai expusa la acțiunea nociva a agenților externi. Din acest motiv, diversele afecțiuni ale epidermei se vor accentua. Cuperoza, de exemplu, este o afecțiune care apare frecvent la fumatoare.

Patarea epidermei
Pe degete se formeaza pete galbene, extrem de inestetice. Îndepartarea petelor trebuie sa fie facuta cu regularitate, altfel, ele vor fi mult mai greu de șters, iar mainile vor capata un miros neplacut.

Accentuarea ridurilor de expresie
Fumatul presupune o mimica speciala, care duce la formarea unor riduri de expresie în jurul gurii (obiceiul de a trage din țigara), în zona pleoapelor (din cauza fumului, se formeaza ticul de a strange ochii) și pe frunte.

Îngalbenirea dinților
Se știe ca fumatul produce îngalbenirea danturii, chiar daca este îngrijita corespunzator. În plus, respirația va capata un miros neplacut. Mirosul gurii se poate combate prin folosirea unei ape de gura sau a pastilelor de guma.