Obreja: Boxul românesc este la pamînt

Apropo.ro / 28.08.2004, 13:45
Obreja: Boxul românesc este la pamînt
Managerul FR Box, Rudel Obreja, a declarat, vineri, dupa ce Ionuț Gheorghe a fost învins în semifinale la Jocurile Olimpice, din cauza unor dureri la mîna, ca, din punct de vedere al infrastructurii medicale, boxul românesc "este la pamînt". "Din punct de vedere medical, și nu

Managerul FR Box, Rudel Obreja, a declarat, vineri, dupa ce Ionuț Gheorghe a fost învins în semifinale la Jocurile Olimpice, din cauza unor dureri la mîna, ca, din punct de vedere al infrastructurii medicale, boxul românesc „este la pamînt”.

„Din punct de vedere medical, și nu numai, sîntem la pamînt. La box cel puțin, în ce privește infrastrucura, sîntem la pamînt. Copiii aceștia slabesc ca-n epoca de piatra. Se înfometeaza, transpira la antrenamente și atît. Cît privește refacerea dupa meci, refacerea la cîntar, masajele, sîntem la pamînt. Pîna acum am mers pe burta, cum se spune, cu problema asta, și am tacut. Ionuț Gheorghe este accidentat de șase luni, nu de acum. Din acest punct de vedere traim în epoca de piatra, pentru ca de patru luni lespunem doctorilor ca are probleme cu mîna dreapta și toata lumea îi recomanda sa se dea cu crema. Ce a facut pîna acum a facut pe sanatatea și talentul lui și al antrenorului care a știut sa-l aduca pîna aici”, a declarat Obreja.

Oficialul român a adaugat ca sînt multe lucruri de pus la punct în boxul românesc, dar ca este important ca în fruntea lotului național se afla antrenorul Francisc Vaștag. „Mai sînt multe lucruri depus la punct în boxul românesc, însa cred ca cel mai important este sa punem accent pe copii, sa restructuram tot. Sa începem cualte mentalitați, tinere, pentru ca sîntem o echipa tînara cu Francisc Vaștag în frunte, sa nu mai ramînem împamînteniți în metodevechi. Cred ca și la JO de la Beijing vom reuși sa scoatem apa din piatra seaca, pentru ca îl avem pe Francisc Vaștag în fruntea lotuluiolimpic”, a spus Obreja.

Pugilistul Ionuț Gheorghe a declarat ca l-a durut foarte tare mîna în meciul pierdut în fața thailandezului Manus Boonjumnong, la categoria 64 kg, dar care i-a adus medalia de bronz. „La un moment dat nu mai puteam sa ridic brațul de durere. De la a doua repriza nu mai puteam sa ridic brațul. Aici, la Atena, am facut fizioterapie și am folosit o alifie. Sînt destul de dezamagit”, a spus medaliatul cu bronz.

La rîndul sau, antrenorul Francisc Vaștag a declarat ca a fost dezamagit de rezultatul meciului. „Gheorghe are 20 de ani, se afla la prima participare la o competiție de anvergura. Nu aș vrea sa insist asupra problemei de la mîna dreapta, dar acesta a fostmotivul pentru care nu a fost el. Pot sa spun ca nu a fost eficient nici 50 la suta. Cînd nu lovești cu ambele brațe, nu ai nici o șansa. Mai ales cînd ai adversar un boxer valoros, un medaliat la Campionatul Mondial de anul trecut. Pentru boxul românesc este totuși o realizare, am adus o medalie, care este foarte importanta”, a precizat Vaștag.

Antrenorul lotului olimpic a adaugat ca și Marian Simion ar fi putut sa obțina mai mult la JO, daca nu ar fi fost „furat”. „Deși noi am facut contestație, nu s-a rezolvat nimic pentru ca aceasta este legea arbitrajului”, a menționat Vaștag.

Francisc Vaștag a adaugat ca, pîna la JO de la Beijing, trebuie facuta o restrucurare în box, începînd de la baza, „de la cadeți, juniori și pîna la seniori”. „Altfel ne va fi foarte greu. Cînd vom ajunge acasa, ne vom întîlni toți cei implicați în boxul romanesc, pentru a stabili ce avem de facut”, a mai spus Vaștag.

Mediafax