A sosit delegatia de gimnastica

Apropo.ro / 25.08.2004, 15:02
A sosit delegatia de gimnastica
Antrenoarea Mariana Bitang a declarat miercuri, la sosirea delegației de gimnastica în România, ca este puțin probabil ca sportiva Catalina Ponor sa o întreaca pe Nadia Comaneci.  "O alta Nadia nu se va mai naște. Nadia va ramîne unicat deoarece a revoluționat

Antrenoarea Mariana Bitang a declarat miercuri, la sosirea delegației de gimnastica în România, ca este puțin probabil ca sportiva Catalina Ponor sa o întreaca pe Nadia Comaneci.

 „O alta Nadia nu se va mai naște. Nadia va ramîne unicat deoarece a revoluționat gimnastica, iar în prezent este dificil sa realizezi acest lucru”, a spus Bitang.

Loturile de gimnastica feminina și masculina au fost întîmpinate și felicitate de președintele României Ion Iliescu în salonul oficial al Aeroportului „Henri Coanda”. 

Bitang spune ca la Atena nu a avut trairi atît de intense ca la JO de la Sydney. „Orice concurs de asemenea amploare este foarte dificil, dar, spre deosebire de Sydney, unde am avut niște trairi foarte puternice, avînd în vedere și cazul Andreei Raducan, aici lucrurile au decurs mai firesc, mai natural”, a spus Bitang.

Antrenoarea a dezvaluit secretul rezultatelor gimnastelor române: „Rețeta marii performanțe este munca serioasa și disciplina. Însa niciodata în gimnastica nu poți fi sigur de medalii, deoarece rezultatele depind foarte mult de forma sportivilor din ziua respectiva”.

Mariana Bitang a facut apel la ajutorul presei pentru a le motiva pe sportive sa nu se mai retraga prematur din activitatea competiționala. „Ceea ce presa trebuie sa faca în acest moment este sa incite orgoliul acestor sportive, ca sa nu mai abandoneze atît de prematur sportul de performanța. Noi, la fiecare doi ani, am fost nevoiți sa reconstruim  o echipa”, a spus antrenoarea.

Bitang a explicat de ce sportivii români se retrag din activitate. „Sportivii renunța datorita cîștigurilor și asigurarii rentei viagere, care le ofera un confort financiar. Asta le îndeparteaza foarte mult de dorința de a mai continua sa munceasca, așa cum o fac, de exemplu, Marion Jones și Ian Thorpe. Am observat în echipa rușilor sau a americanilor sportive de 25-26 de ani. La noi media de vîrsta a fost de 17 ani”, spus Bitang.

Antrenoarea româna a precizat ca înca nu a primit nici o oferta din partea FR Gimnastica de a-și reînnoi contractul și a menționat ca exista propuneri de a antrena în strainatate. 

Medaliata cu aur la sol, bîrna și în concursul pe echipe, Catalina Ponor, a declarat ca, de ziua sa, pe care și-a petrecut-o în Satul Olimpic de la Atena, i-a fost facuta cadou medalia de aur din concursul pe echipe, la care a adaugat și cele doua titluri de la sol și bîrna. „Ma așteptam sa cîștig medalii la JO pentru ca am plecat foarte optimista la Atena. Dupa primele doua concursuri mi-am dat seama ca m-am calificat prima și ca daca îmi duc la bun sfîrșit execuțiile voi ajunge undeva în top”, a spus Ponor.

Tripla campioana olimpica nu s-a hotarît ce va face cu banii primiți drept recompensa pentru rezultatele obținute. „Pe mine ma intereseaza mai mult faima în sport decît aspectul financiar. Probabil ca îmi voi lua și o mașina, dar înca nu am 18 ani ca sa conduc”, a spus Ponor.

„Mi s-a spus la Atena ca sînt o noua Nadia, am fost numita astfel și de catre presa internaționala, iar aceste aprecieri nu fac decît sa ma bucure”, a spus Ponor, care a fost felicitata pentru performanțele ei de Nadia Comaneci. 

Vicecampioana olimpica în proba de la sol, Daniela Sofronie, a declarat ca se aștepta sa cucereasca o medalie. „Ma așteptam la o medalie în concursul individual compus, dar, daca nu s-a putut, am obținut una la sol. Intrînd în ultimul moment în finala de la sol, dupa retragerea Oanei Ban, am vrut sa lupt macar pentru a lua o medalie”, a spus Sofronie.

Componenții delegației de gimnastica au fost întîminați la aeroport de rude, prieteni și reprezentanți ai cluburilor, federației ANS și COR. 

România a ocupat locul 1 pe națiuni la gimnastica, cu 10 medalii cîștigate: 4 de aur, 3 de argint și 3 de bronz.

La masculin, Marius Urzica a cîștigat medalia de argint la cal cu mînere, Marian Dragulescu a obținut medaliile de argint și de bronz la sol și, respectiv, sarituri, gimnaștii români obținînd medalia de bronz în concursul pe echipe.

La feminin, Catalina Ponor a cîștigat titlurile olimpice la sol și bîrna, Monica Roșu a cîștigat medalia de aur la sarituri, Daniela Sofronie a cîștigat medalia de argint la sol, iar Alexandra Eremia a cîștigat medalia de bronz la bîrna. România a cîștigat medalia de aur în concursul pe echipe. 

Mediafax