Hitler, un personaj marinimos cu voce calma

Apropo.ro / 24.08.2004, 17:29
Hitler, un personaj marinimos cu voce calma
Un tabu care a dominat Germania timp de cîteva decenii a fost distrus, luni, odata cu lansarea unui film în care Adolf Hitler apare pentru prima data în rolul principal, însa nu în postura unui demagog, ci a unui visator cu voce calma, informeaza The Daily Telegraph. Filmul intitulat

Un tabu care a dominat Germania timp de cîteva decenii a fost distrus, luni, odata cu lansarea unui film în care Adolf Hitler apare pentru prima data în rolul principal, însa nu în postura unui demagog, ci a unui visator cu voce calma, informeaza The Daily Telegraph.

Filmul intitulat „The Downfall” este o uriașa deviere de la tendința generala din cinematografia germana de a-l prezenta pe Hitler doar ca pe un personaj de fundal care de cele mai multe ori nici nu aparea pe ecran.

Juliane Köhler interpreteaza rolul Evei Braun, Bruno Ganz este Hitler, iar Heino Ferch îl întruchipeaza pe Albert Speer.

Filmul prezinta povestea ultimelor 12 zile ale vieții lui Hitler petrecute în bungaloul sau de 750 metri adîncime din Berlin, inclusiv scena de sinucidere alaturi de soția sa Eva, din 30 aprilie 1945, în timp ce trupele soviete bombardau orașul.

Filmul regizat de Bernd Eichinger va provoca o controversa cînd va fi lansat în cinematografele din Germania, în luna septembrie.

Hitler este prezentat ca un personaj marinimos caruia îi plac prajiturile de ciocolata și care înnebunește cînd visul sau de o viața de a crea un reich care sa dureze o mie de ani i se naruie. Într-una dintre scene Hitler este prezentat cu parul ravașit, cu lacrimi pe obraji și declarînd: „Razboiul s-a terminat!”.

Pîna cînd începe sa aiba accese isterice, Hitler vorbește pe un ton calm și cu un accent austriac melodic, cu totul diferit de tonul dur pe care îl adopta la adunari. Regizorul a precizat ca vocea lui Hitler a fost copiata de pe singura înregistrare care exista cu el vorbind pe un ton normal.

Eichinger, care a scris și scenariul filmului, a reconstruit ultimele zile ale celui de-al treilea Reich în buncarul întunecos cu ajutorul unor file de jurnal și a ultimilor martori oculari care au fost alaturi de Hitler: secretara acestuia Traudl Junge, care a murit în 2002 și un ofițer, Major Freytag.

Dupa ce își reamintește de insuportabilul miros de urina, transpirație și motorina care domina bucarul, Freytag îl descrie pe Hitler ca pe o „epava fizica”, care șchiopata și își ținea mîna stînga tremurînda la spate, conducînd la ideea ca suferea de Parkinson.

Filmat în Berlin, Munich și St Petersburg și costînd în jur de 15 milioane euro, „The Downfall” este unul dintre cele mai scumpe filme germane și a fost foarte bine primit de critici, chiar înainte de a-l viziona, deoarece a avut curajul de a-l demitiza pe Hitler.

Lansarea acestui film coincide cu perioada în care germanii sînt implicați într-o intensa dezbatere despre suferințele din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Criticii de film considera ca aceasta dezbatere se afla în pericol de a cadea în mîinile revizioniștilor – a acelora care vor sa atenueze importanța crimelor Holocaustului.

Mediafax

Tags: