Președintele PSD, Adrian Nastase și-a anunțat ieri candidatura la președinția Romaniei. Nu este chiar o surpriza, surprinzatoare este maniera în care a facut-o. Acuzat în mai multe randuri ca vorbește despre intențiile sale prezidențiale în oricare alta parte decat în țara- de pilda la Casa Alba, cum s-a întamplat în iunie – Nastase a ales ieri un satuc din Suceava pentru un anunț lipsit de echivoc. Va candida 100%.
Anunțul a fost facut în comuna suceveana Malini, locul în care s-a nascut poetul Nicolae Labiș. El pune punct unei lungi serii de afirmații și retractari privind intențiile de viitor ale liderului PSD. Lipsa unei decizii ferme a alimentat speculațiile – cele mai încetațenite fiind teama lui de un posibil eșec, dar și o eventuala pierdere a influenței în partid și în administrație.
De altfel, ieri Alianța D.A. PNL-PD a pus din nou întarzierea anunțarii candidaturii lui Nastase pe seama firii sale indecise – așa cred cei de la alianța.
Analiștii politici spun ca la mijloc poate fi vorba de o strategie.
Iata anunțul „surpriza” facut de Adrian Nastase, 54 de ani, în mijlocul unui grup de sateni, cand nimeni nu se aștepta: „Am sa va spun acum un lucru pe care unii au încercat sa-l smulga de la mine în ultimele doua saptamani. Vreau sa va spun ca m-am hotarat sa candidez pentru postul de președinte, în cadrul partidului nostru. Îmi voi depune candidatura, în așa fel încat aceasta decizie a mea sa fie o decizie care sa însemne pentru romani o șansa mai buna în întalnirea cu Uniunea Europeana”.
Liderul PSD a pornit – a mai facut-o și alta data – un atac indirect la adresa principalului sau contracandidat, Theodor Stolojan, (61 de ani) liderul PNL. Nastase s-a prezentat pe sine ca un bun roman care a ramas în țara cand a fost greu și nu s-a dus sa caștige bani aiurea – aluzie la Stolojan care a decis sa pleca la Banca Mondiala în 1992, dupa ce fusese prim ministru și avusese o buna prestație.
Nu ar fi vorba, așadar de o ezitare sau teama din partea sa, a spus Nastase, citat de Mediafax: „Nu! Eu, cand a fost greu în țara, n-am plecat în strainatate, n-am mers sa lucrez pe nu știu unde, sa fiu platit de marile organisme mondiale. Am stat aici, am trudit în Opoziție, la putere, ca ministru de externe, ca președinte al Camerei Deputaților, ca prim-ministru timp de patru ani și-am stat și la greu, și la bine și vreau în continuare sa ajut dupa toate puterile mele ca țara sa mearga mai bine și oamenii sa traiasca mai bine”.
Este o declarație tipica de campanie electorala, un mesaj deseori folosit cu succes de Ion Iliescu. Succesor al acestuia din urma în cursa pentru Cotroceni – primul candidat din partea PSD (cu toate denumirile sale anteriore) pentru șefia statului care nu se numește Ion Iliescu – Nastase pare ca vrea sa-i copieze discursul. De altfel de mai multe zile el merge prin sate și orașe saracacioase, vorbește cu oamenii, se îmbraca lejer și se poarta neprotocolar. Este rețeta care l-a consacrat pe Ion Iliescu.
Principalii contracandidați al lui Nastase pentru Cotroceni sunt Theodor Stolojan (Alianța D.A.) și Corneliu Vadim Tudor (PRM, 55 de ani). Un ultim sondaj de opinie comandat de PSD, în iulie, la IMAS, dar nefacut public, îl credita pe Stolojan cu aproape șapte procente în fața lui Nastase, în intențiile de vot (35% la 28%). Datele nu sunt exacte pentru ca au fost obținute din surse, dar partidul de guvernamant nu le-a contestat. Ulterior Nastase invoca – fara sa dea detalii – un alt sondaj în care PSD ar fi avut cu 7% mai mult decat Alianța D.A.
Decizia lui Nastase de a candida ( „în interiorul partidului”) ar urma sa fie validata de un for superior – Congresul. Surprizele sunt însa excluse. Multa vreme președintele PSD a menținut ambiguitatea privind candidatura sa. Au fost declarații peste declarații din care reieșea ca el va candida. De fiecare data liderul PSD a spus ca vorbele i-au fost rastalmacite.
Ultima varianta privind ipoteza candidaturii sale a fost prezentata de însuși președintele PSD. Saptamana trecuta el a spus ca cel care va intra în cursa pentru Cotroceni din partea PSD va fi ales în urma unui sondaj de opinie care ar fi urmat sa fie dat publicitații în aceasta saptamana. Nastase nu a mai așteptat sondajul.
Aflat în vizita la Washington, pe 21 iunie, candidatura sa i-a fost anunțata implicit chiar de George W. Bush, în Biroul Oval: „Eu voi caștiga (un al doilea mandat – n.n.). primul ministru mi-a spus și el ca va caștiga (alegerile prezidențiale – n.n.)”.
În cursul unei conferințe de presa, la New York de aceasta data Nastase spunea ca este pregatit în proporție de 95% sa candideze, dar ca va mai avea o discuție cu colegii de partid.
Reîntors în țara el nega, pe 25 iunie, ca și-ar fi anunțat candidatura în America: „Am evaluat la momentul respectiv în funcție de discuțiile pe care le aveam în partid și de hotararea mea de a candida, procentul acela de 95%.”
Declarația privind iminența candidaturii lui a fost reluata într-un interviu pentru Reuters, în cursul summitului NATO de la Istanbul, din 29 iunie. „Nu ma surprinde”, comenta atunci președintele Ion Iliescu.
Ezitarile privind candidatura lui Nastase au fost alimentate de criza din guvern și din PSD ca urmare a rezultatelor alegerilor locale. Dupa turul al doilea al alegerilor locale din 6 iulie au circulat zvonuri potrivit carora Nastase ar dori sa demisioneze din fruntea partidului, nemulțumit de amestecul lui Ion Iliescu în analiza rezultatelor alegerilor.
Surse de la Cotroceni și din Guvern au spus ca președintele Iliescu i-ar fi cerut sa-și anunța cat mai repede candidatura la prezidențiale, dar ca șeful guvernului ezita. Nastase nu a demisionat, dar a lasat problema candidaturii sale sa fie rezolvata la Congresul din 27 august.
În urma cu aproximativ 10 zile, Nastase a declarat pentru o televiziune locala cî este pregatit în proporție de 99% sa candideze. Ieri procentul a atins 100%.
Speculațiile privind nemulțumirea șefului Cabinetului fața de funcția care i se pregatea – cea de șef al statului – au fost alimentare în urma cu 2 ani cand Nastase propunea ca modificarea Constituției sa aduca și schimbari ale prerogativelor prezidențiale.
Raționamentul era urmatorul: fie președintele ramane sa fie ales prin sufragiul universal, iar atunci prerogativele sale trebuie întarite, fie mandatul prezidențial ramane unul limitat, iar atunci președintele ar trebui ales de Parlament. Era vremea în care Nastase înca mai cantarea avantajele: fie la Palatul Victoria, fie la Cotroceni.
Opoziția critica indecizia lui Nastase
Alianța PNL-PD a criticat ieri întarzierea și ezitarile care au premers anunțului facut de Adrian Nastase. Purtatorul de cuvant al Alianței D.A., Calin Popescu-Tariceanu, afirma ca Nastase ar fi trebui sa-și anunțe candidatura la Președinție în momentul în care s-a dovedit ca exista un anumit interes al opiniei publice pentru acest subiect, ci nu cateva luni mai tarziu.
„Fie este vorba de indecizia lui de a candida, fie a recurs la aceasta amanare pentru a face jocurile interne din PSD”, apreciaza Popescu-Tariceanu. Reprezentantul celor doua formațiuni de opoziție a criticat și locul ales pentru anunțarea candidaturii: Malini, județul Suceava. Adrian Nastase încearca, prin mijloace de propaganda ieftina sa caștige suport electoral, este de parere purtatorul de cuvant al Alianței D.A.
Purtatorul de cuvant al PSD Titus Corlațean a respins ieri criticile liderilor apreciind ca aceștia sunt „incapabili sa înțeleaga semnificația evidenta a gesturilor unui om politic veritabil”.
„Pentru Calin Popescu Tariceanu și șefii sai pseudoliberali este dificil de înțeles ca anunțul candidaturii președintelui Adrian Nastase nu se putea face decat în mijlocul oamenilor carora, ca social-demorat și prim-ministru, le-a dedicat întreaga energie, eforturile depuse în toți acești ani, pentru o viața mai buna și mai demna”, a spus purtatorul de cuvant al PSD.
Analistul politic Daniel Barbu spune ca este greu de stabilit daca întarzierea cu care Nastase și-a anunțat candidatura îl va costa.
„Cred ca Adrian Nastase a cautat o alta soluție multa vreme. Riscul cel mare al candidaturii lui nu este atat întarzierea, cat capacitatea pe care trebuie de acum pana la alegeri ca sa o dovedeasca, de a parea sigur pe propria candidatura. Daca transmite o stare de ezitare, nu va avea capacitatea de a-i convinge pe alții. Sa fie el însuși 150% convins ca va caștiga”, spune Barbu.
Analistul Cristian Preda crede ca semnificativ este faptul ca i-au trebuit mai multe saptamani pentru a completa de la 95% (aluzie la declarația de la New York – n.n.) la 100% dorința de a fi candidat: „Cred ca e vorba de incapacitatea de a se vedea președinte. S-a obișnuit cu postura de apropiat al lui Iliescu, cariera lui politica s-a desfașurat sub mana blanda a lui Ion Iliescu. S-ar putea ca acest anunț tarziu sa nu-i fie favorabil”, spune analistul.
El afirma ca semnificativ este locul în care și-a lansat Nastase candidatura, în Moldova. „Înseamna ca mizeaza pe electoratul fidel PSD. În familie, poate sa însemne ca va folosi și valorile familiei. Ma aștept la o campanie în stil american cu referințe la familie, la viața privata”, spune Preda.
Cat despre capacitatea sa de a fi popular, Preda spune ca este un aspect la care Nastase trebuie sa munceasca mult. „Și-a construit profilul unui demnitar care nu ia niciodata metroul. Acum e nevoit sa poarte cizme. Ramane de vazut daca va avea o mai mare capacitate decat Mircea Geoana (fost candidat la Capitalei) de a depași acest handicap”, spune Preda.
Iulian Anghel / Mirela Luca
Ziarul Financiar