Cei opt sportivi români care au plecat într-o expediție în Alaska, în memoria colegilor lor care au murit în avalanșa din munții Bucegi, au ajuns deja la 5.000 de metri altitudine, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sportivii și-au propus sa cucereasca pe schiuri vîrful McKinley.
Unul dintre sportivii care fac parte din expediție, Dan Manolachescu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca Expediția Alaska 2004 se desfașoara conform programului stabilit.
El a spus ca sportivii se pot lauda deja cu primele performanțe, în primul rînd cu faptul ca doctorița Rajnoveanu care îi însoțește și care nu are nici un fel de pregatire sportiva a reușit sa ajunga în tabara de baza avansata la 4300 de metri, în condițiile în care are 52 de ani.
Dan Manolachescu a declarat ca de la aceasta înalțime nu vor mai trebui transportate cele 120 de kilograme de echipament și rezerve care reveneau fiecarui sportiv.
Temperaturile în zona în care se afla sportivii oscileaza între minus 25 sau chiar minus 30 de grade Celsius.
Sportivii, ajunși marți seara la 5000 de metri, așteapta ca vremea sa se încalzeasca pentru a putea escalada vîrful, acest lucru fiind imposibil acum, în condițiile în care stratul de zapada este de 45 de centimetri.
Sportivii români, dintre care patru din Sfîntu Gheorghe, declarasera, înainte de plecarea din 17 mai, ca, în urma accidentului din Bucegi, schi-alpinismul a fost practic interzis în România.
Tulit Zsombor, Peter Karoly, Szasz Mihaly, Dan Manolachescu, însoțiți de alți patru ardeleni, fac expediția alaturi de o doctorița din Sinaia, Lidia Rajnoveanu, specializata în urgențe de grad 0, ea urmînd sa studieze în premiera pentru România adaptabilitatea organismului uman în condiții de hipoxie și temperaturi extreme.
McKinley, cel mai înalt munte din America de Nord, masurînd 6194 metri, este parte a Parcului Național Denali, din statul Alaska. Pe vîrful McKinley au mai ajuns români, dar niciodata pe schiuri.
Mediafax