Szabo a anuntat ca va face o pauza de sase luni

Apropo.ro / 16.03.2004, 10:16
Szabo a anuntat ca va face o pauza de sase luni
Atleta Gabriela Szabo a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presa, ca nu mai are tragere de inima pentru sport și ca va face o pauza competiționala de minimum șase luni. "Nu mai am aceleași emoții ca la început. Am privit campionatul mondial la

Atleta Gabriela Szabo a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presa, ca nu mai are tragere de inima pentru sport și ca va face o pauza competiționala de minimum șase luni.

„Nu mai am aceleași emoții ca la început. Am privit campionatul mondial la televizor și aveam impresia ca nu am facut niciodata atletism. Nu mai am tregere de inima. Dupa cursa de la Paris, doctorii mi-au spus ca cel puțin șase luni trebuie sa fac pauza. Olimpiada batea la ușa, așa ca mi-am permis doar doua luni de pauza. Am facut antrenamente ușoare și ma simțeam bine, însa în concurs organismul nu m-a mai ascultat. Am refacut analizele și a fost mai rau, iar de aceea am hotarît sa fac o pauza mai lunga. Îmi pare rau ca acest lucru se întîmpla într-un an olimpic”, a spus Szabo, care a adaugat ca va decide, dupa aceasta perioada de pauza, daca va mai continua activitatea sportiva.

Președintele Comisiei Naționale Antidoping, Ioan Dragan, a declarat ca problemele medicale în cazul Gabrielei Szabo au aparut înca de la începutul lunii septembrie. „În urma unor investigații destul de amanunțite pe care le-am efectuat la vremea respectiva împreuna cu niște medici din Germania, am constatat ca avem de-a face cu un sindrom de suprasolicitare, sindrom obișnuit în lumea sportului, pe care specialiștii în domeniu îl numesc supraantrenament. Este o boala specifica sportului. Acest lucru presupune o ieșire din mediu de cel puțin doua luni și apoi o revenire treptata. Acest lucru s-a întîmplat prin cursa de la Birmingham, însa a avut loc o cadere, dar nu o recidiva, în aceeași boala. Acum se impune o pauza sportiva de minim patru luni”, a spus Dragan.  

Secretarul General al FRA, Nicolae Marașescu, a menționat ca atleta româna a adus cele mai mari succese sportului românesc. „Are 29 de ani, 16 ani de sport, 11 ani în vîrful topului mondial. Este un caz unic. De 14 ani, Gabriela Szabo a avut cele mai mari succese din sportul românesc. Ea nu și-a facut un scop din concursuri, a concurat cel mai puțin. A refuzat multe concursuri fara sa țina cont de bani, în schimb nu a lipsit la nici o competiție importanta”, a adaugat Marașescu.

Gabriela Szabo, în vîrsta de 28 de ani, a abandonat în proba de 3.000 de metri din cadrul reuniunii de atletism în sala de la Birmingham. La Campionatele Mondiale de atletism, desfașurate în luna august 2003, la Paris, Szabo s-a clasat pe locul 11 în proba de 5.000 de metri.

Szabo este campioana olimpica în proba de 5.000 de metri și medaliata cu bronz în cea de 1.500 de metri la JO de la Sydney, medaliata cu argint în proba de 1.500 de metri, la JO de la Atlanta din1996, precum și multipla campioana mondiala și europeana în probele de 1.500, 3.000 și 5.000 de metri.

Mediafax