Abordând o noua strategie de lupta împotriva spam-ului, Microsoft a facut publice adresele serverelor sale de e-mail și a convins și compania Amazon.com sa faca la fel. Aceasta noua metoda ar trebui sa permita stabilirea cu o mai mare certitudine a identitații celor care trimit mesaje e-mail.
Ideea celor de la Microsoft consta în publicarea adreselor de IP ale serverelor sale de e-mail în sistemul universal Domain Name System (DNS). Astfel, cei care primesc un mesaj e-mail ca venind din partea Microsoft, vor putea sa confrunte adresa de IP a serverului de pe care a plecat mesajul cu adresa de IP publica, cunoscuta ca fiind cea originala. Daca cele doua adrese nu corespund, este clar ca mesajul nu provine de la Microsoft și este spam.
Microsoft intenționeaza sa extinda aceasta practica la înca alte câteva mari companii. Amazon este prima care a acceptat sa colaboreze, însa Microsoft mai are nevoie de alți câțiva mari parteneri pentru a putea face ca tehnologia sa fie eficienta.
Propunerea facuta de Microsoft nu este singura. În decembrie anul trecut, Yahoo a început sa testeze o tehnologie numita „DomainKeys”, care insereaza o semnatura digitala în mesajul e-mail, dupa care folosește o cheie publica de criptare pentru a autentifica identitatea expeditorului.
Împreuna cu alte companii, Yahoo a format o alianța de lupta împotriva spam-ului. America Online, British Telecom, Comcast, Microsoft, Earth Link și Yahoo au format „Antispam Technology Alliance”.
Conform unei declarații recente, AOL nu a hotarât înca daca va adopta tehnologia de încriptare a Yahoo sau politica Microsoft, de publicare a IP-urilor serverelor, cunoscuta și sub numele de „Caller ID for e-mail”.
Microsoft ar putea pune în practica aceasta tehnologie începând din vara acestui an, pentru utilizatorii popularului serviciu de e-mail Hotmail.
Sursa: Information Week
Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, [email protected].