Codul sursa, sau schița de program, al sistemelor de operare Windows a fost copiat de numeroși utilizatori de Internet, la sfîrșitul saptamînii, ceea ce a generat temeri ca hackerii și producatorii de viruși informaționali vor folosi datele pentru a organiza noi atacuri online, informeaza Reuters.
Microsoft, producatorul sistemelor Windows și numarul unu la nivel mondial în industria de aplicații software, a anunțat, joi, ca parți ale codului sursa de la sistemele Windows NT și Windows 2000 circula pe Internet, cu ajutorul unor rețele de file-sharing.
Compania a adaugat ca aceste copii compromit o mica parte din liniile codului utilizat pentru crearea produselor, cele mai rentabile din portofoliul sau.
Luînd în calcul amploarea traficului de fișiere înregistrat, vineri, pe Internet, o serie de experți în securitatea online și-au exprimat temerile ca informațiile copiate ar putea fi suficiente pentru decodificarea unor parți importante din schița de program a software-ului instalat pe milioane de computere personale din întreaga lume.
„Nu cunoaștem cu certitudine natura informațiilor aflate în circulație, dar orice hacker sau utilizator care are o oarecare experiența în acest domeniu va încerca sa puna mîna pe informații”, considera Richard Starnes, un specialist care colaboreaza cu mai multe agenții de combatere a infracțiunilor online.
Mai multe firme din domeniul securitații pe Internet au anunțat, vineri, ca înregistreaza distribuția masiva a doua fișiere arhivate – unul cu o marime de 203 megabytes și altul de 229 megabytes – conținînd informații despre sistemele de operare Windows NT și Windows 2000.
Marimea acestor fișiere echivaleaza cu cantitatea de informații care poate fi stocata pe un CD-Rom și reprezinta mai puțin de cinci procente din codul sursa al Windows. Chiar daca proporția pare infima, specialiștii atrag atenția asupra gravitații situației.
„Nu cred ca Microsoft ar fi publicat un avertisment similar daca ar fi fost vorba despre codul sursa de la jocul Solitaire”, a subliniat Starnes.
Personale rau-voitoare pot utiliza informațiile copiate pentru a descoperi puncte vulnerabile din aplicațiile software, urmînd sa obțina acces pe computerele care ruleaza pe Windows, pentru a distruge sau fura date.
Microsoft a respins o astfel de ipoteza, dar acest lucru nu i-a descurajat pe curioși sa descarce fișierele în cauza.
Compania americana nu a identificat deocamdata nici un suspect în legatura cu scurgerea de informații, deși considera ca ar putea fi vorba despre un programator. În acest sens, Microsoft colaboreaza cu Biroul Federal de Investigații (FBI).
Însa lista suspecților este mai lunga.
Anul trecut, producatorul a început sa distribuie o parte din codul sursa al sistemului Windows unor guverne interesate sa adapteze acest program la nevoile naționale de securitate. În plus, Microsoft furnizeaza informații similare mai multor universitați și corporații, în scopul derularii proiectelor de cercetare și dezvoltare. Contractele includ clauze stricte privind interdicția publicarii acestor date.
Prin aceste inițiative, Microsoft a încercat sa reacționeze cu eficiența la amenințarea crescînda venita din partea sistemului de operare concurent Linux.
Acest software a cîștigat teren, în ultimii ani, fiind perceput de guverne și de utilizatorii corporatiști drept o alternativa „transparenta” care poate fi adaptata propriilor necesitați.
În replica, Microsoft a oferit reduceri importante de prețuri, pentru a atrage clienții interesați sa faca economii, și a promis ca va împartași o parte din datele utilizate pentru configurarea acestor aplicații.
Mediafax Business/ IT