Vremurile în care felcerul satului scotea dinții cu un fir de ața legat de clanța ușii au trecut. Acum, pentru o simpla extracție dentara se fac tot felul de proceduri sofisticate. De pilda, anestezie cu sprayuri, injecții și gaze ilariante menite sa te binedispuna și sa anihileze durerea. Dar nu oricand și oricui i se recomanda aceasta intervenție.
Extracția dentara, numita în limbaj medical avulsie dentara, este un act chirurgical, ce presupune anumite riscuri și masuri de precauție, atat din partea medicului, cat și a pacientului. Pentru a-ți furniza cat mai multe informații, am discutat cu dr. Lucy Vișinescu, medic specialist stomatolog la Clinica Smile Center, din București.
Cand se impune extractia dentara
Frica de dentist te determina, de cele mai multe ori, sa amani vizita la un cabinet stomatologic. Dar nu la nesfarșit, ci pana într-o zi… Cand durerile de masele nu mai cedeaza nici la leacuri babești, nici la calmante. E timpul sa-ți iei inima în… dinți și te prezinți la medic. Evident, primul lucru care-ți vine în minte este sa scapi definitiv de pacoste. „Vreau sa-mi scoateți dintele/maseaua care m-a chinuit. Nu mai suportÂ’Â’, te plangi stomatologului, dar el nici nu vrea sa auda de extracție. De ce? Pentru ca e un dinte care poate fi salvat.
Numai atunci cand dintele este irecuperabil se impune extracția. În acest ultim caz, dintele este fie cariat destul de tare, fie fracturat ori nu mai are coroana, ci doar mici resturi radiculare. Mulți ignora aceste resturi care, însa, chiar daca nu dor, sunt mari focare de infecție; neglijate, pot da, în timp, boli de inima, de rinichi, reumatism.
În privința copiilor, extracțiile se fac, mai ales, în perioada în care încep sa le creasca dinții permanenți, adica între 6 și13 ani. Daca dintele de lapte nu a fost scos la timp (atunci cand începea sa se clatine), cel definitiv încearca sa-și faca loc pe unde poate, și crește stramb.
Ce trebuie sa faci inainte
Dupa ce ți s-a facut o radiografie dentara și stomatologul a hotarat ca se impune extracția, înainte de-a te urca pe scaun pentru intervenție, amintește-ți daca….
– ai mancat cu doua ore înainte. În caz contrar, ai putea sa leșini (lipotimie).
– ai baut cafea sau ceai în urma cu doua ore. Daca raspunsul este afirmativ, s-ar putea sa nu-ți prinda anestezia.
– suferi de diabet insulinodependent. În acest caz, nu e bine sa faci extracția înainte de a lua doza de insulina.
Avertizeaza-ti stomatologul
Exista anumiți pacienți care, din cauza bolilor de care sufera, au nevoie de masuri speciale. Discuta cu stomatologul înainte ca acesta sa înceapa extracția dentara, daca faci parte din categoria celor de mai jos:
– Hepatici, renali, cardiaci, cei care sufera de diferite maladii ale sangelui. În cazul celor care au probleme cardiace grave, este necesar avizul medicului cardiolog și al medicului anestezist, care va specifica și tipul substanței folosite. Extracțiile dentare la persoanele cu hemofilie se vor face numai în spital, sub stricta supraveghere medicala.
– Daca n-ai mai facut niciodata anestezie sau te știi alergica la anumite medicamente. În aceste situații se impune efectuarea unei testari la anestezice.
– Daca ești însarcinata.
– Daca ai hepatita, SIDA sau alte boli transmisibile.
Anestezia
O etapa premergatoare actului chirurgical, care face viața pacientului mai ușoara. Datorita ei nu mai simți durerea și nu ți-e frica de clește sau burghiu. Dar anestezia se alege în funcție de varsta și starea de sanatate a pacientului. Astfel, la copiii cu varsta pana în 10 ani se folosesc sprayurile și gazele ilariante (adica anestezia de contact), dupa aceasta varsta se pot face și injecții (infiltrații cu anestezic).
De altfel, metodele se pot combina. Așadar, daca ți-e frica de înțepatura acului, medicul îți va amorți mai întai locul cu un spray, și abia dupa aceea va trece la injecția cu anestezic. Daca vrei sa razi, sa ai o stare euforica, poți apela la cabinetele stomatologice care practica inhalosedarea, adica vei inhala niște gaze cu efect sedativ. Nu se aplica în cazul în care ai probleme respiratorii.
Simti sau nu durerea?
În mod normal, dupa efectuarea anesteziei simți o amorțeala pe partea pe care se lucreaza, și cam atat. Exista însa și excepții. Se întampla uneori ca anestezia sa nu prinda. Cine-i de vina? Cafeaua, ceaiul, alcoolul, pe care l-ai baut înainte de-a veni la dentist. Sau poziționarea atipica a unui nerv.
Ce trebuie sa faci dupa
Extracția poate dura 5 minute sau 2 ore, și asta nu ține de forța fizica a medicului, ci de tehnica și instrumentarul utilizat. O data scos dintele, ca sa eviți complicațiile, nu-ți mai ramane decat sa respecți cateva reguli.
– Sa nu mananci mai devreme de 3 ore de la extracție.
– Sa nu fumezi, cel puțin 3 ore, deoarece se poate crea o presiune mare asupra locului, declanșand sangerarea.
– Sa nu consumi în ziua respectiva lactate, bauturi reci sau fierbinți.
De reținut
Sangerarea locala ar trebui sa se opreasca dupa cel mult 3 ore de la terminarea intervenției. Daca persista, suna-ți stomatologul.
Nu se fac extracții dentare:
– la gravidele care sunt în primul și ultimul trimestru de sarcina;
– la persoanele care au abcese dentare (se recomanda, mai întai, un tratament cu antibiotice, extracția efectuandu-se numai dupa retragerea abcesului).